Een clouddienst die AVG-proof is?
Ook in horeca niets nieuws. Opslag in de cloud heeft niks meer met sciencefiction te maken. Sterker nog, het afnemen van clouddiensten is erg in trek voor het opslaan van administraties, databestanden, muziekbestanden en klant- en personeelsgegevens.
Opslag en back-up in de cloud. Veel pc’s, laptops en smartphones werken standaard met opslag in de cloud. Daarom schreven we eerder over de voordelen en nadelen van opslaan in de cloud en waar u die clouddiensten kunt vinden (T&A Horeca, jg. 22, nr. 18, p. 4, 11.12.2018) . Een collega van u kwam met een vraag inzake de veiligheid n.a.v. een krantenbericht.
De cloud en de AVG. Hier is helaas nog steeds veel onduidelijkheid over. Amerikaanse ondernemingen zoals Google, Microsoft en Dropbox hebben de plicht de overheid toegang te geven tot clouddata (vastgelegd in de zogenaamde ‘Patriot Act’).
Amerikaanse clouds nog even mijden? Men probeert AVG-proof te werken door uw data in Europa op te slaan en (eenzijdig) een verwerkersovereenkomst aan te bieden. Min of meer een zaak van ‘take it or leave it’.
Let op. Naar het schijnt, is er echter in de VS een wet ingevoerd die het mogelijk maakt om ook deze data op te eisen. Of u bij Amerikaanse clouddiensten helemaal aan de AVG voldoet, is dus nog steeds niet helemaal zeker. Of dat zo’n vaart loopt, is natuurlijk maar de vraag. Gaat het anderzijds mis met persoonsgegevens, zit u ook niet op gedoe te wachten.
Tip. Wilt u met 100% zekerheid AVG-proof uw gegevens in de cloud opslaan? Neem dan een abonnement bij een Nederlandse (of Europese) clouddienst, zoals STACK.
Een geüpdatet overzicht van clouddiensten vindt u op http://tipsenadvies-horeca.nl/download (HR 23.02.01.).