ONROERENDE ZAKEN - 19.10.2018

Appartement gekocht, wat met de servicekosten?

Als u een appartement koopt, wordt u mede-eigenaar van het gebouw en van de grond. Wie betaalt de kosten voor onderhoud en renovatie? Hoe wordt dat bedrag vastgesteld? Wat als u het appartement weer verkoopt?

Aankoop appartement. Bij de aankoop van een appartement wordt de koper niet alleen eigenaar van de woonruimte, maar (voor een gedeelte) ook van het gebouw waarin de appartementen zijn gerealiseerd en van de daarbij behorende grond. Tot dit gezamenlijke eigendom behoren de gemeenschappelijke ruimtes zoals de entree, de hal, de trappengalerij en de liften, maar ook het dak, de technische ruimtes, de tuin en de parkeerplaatsen rondom het gebouw.

Vereniging van Eigenaars

Beheer en onderhoud. Het beheer en onderhoud van deze gemeenschappelijke zaken is een taak van de Vereniging van Eigenaars (VvE). Deze vereniging is bij realisatie van het appartementsgebouw opgericht. Het lidmaatschap van deze vereniging is voor iedere appartementseigenaar verplicht. De leden van de VvE vergaderen ten minste eenmaal per jaar. Ze kunnen zelf een bestuur benoemen. Maar bij grote appartementencomplexen wordt die taak vaak overgelaten aan een professionele beheerder of administrateur.

Servicekosten

Om haar taak te kunnen uitvoeren, zijn de appartementseigenaars verplicht om aan de VvE servicekosten te betalen. De hoogte daarvan wordt bepaald door de leden. Het is gebruikelijk om dit bedrag maandelijks te voldoen. Met dat geld zorgt de VvE ervoor dat het normale onderhoud wordt betaald. Te denken valt aan schilderwerk aan de buitenkant van het gebouw en in de gemeenschappelijke ruimtes en het periodieke onderhoud van de technische installaties. Ook zal de VvE voldoende geld in kas moeten hebben voor extra uitgaven voor bouwwerkzaamheden in verband met renovatie en voor vervanging van verouderde installaties.

Reservefonds. In de praktijk bleek dat veel VvE’s te weinig geld in kas hadden wat leidde tot achterstallig onderhoud. Daarom moet een VvE sinds 1 januari 2018 een reservefonds aanhouden. De leden van de VvE moeten ervoor zorgen dat er voldoende geld in het fonds zit. De hoogte van het bedrag wordt vastgesteld op basis van een meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Daarin staat welke onderhouds-, herstel- en duurzaamheidswerkzaamheden moeten plaatsvinden binnen tien jaar en wat daarvan de kosten zijn. Is er geen MJOP, dan moet het bedrag van het reservefonds ten minste gelijk zijn aan 0,5% van de herbouwwaarde van het appartementsgebouw.

Afwijken toegestaan. Het is toegestaan dat de appartementseigenaren geen reservefonds aanhouden. Maar dat kan alleen onder twee voorwaarden:

  1. dat besluit moet door de leden van de VvE worden genomen met een meerderheid van ten minste 80% van de stemmen;
  2. in geval van extra kosten zijn de appartementseigenaren verplicht om daarvoor onmiddellijk geld ter beschikking te stellen.

Verrekenen bij verkoop. In geval van verkoop van het appartement wordt het bedrag dat een eigenaar aan het reservefonds heeft betaald, niet door de VvE terugbetaald. Bij vaststelling van de koopprijs voor het appartement zal daar dus rekening mee moeten worden gehouden!

De kosten voor onderhoud en renovatie komen voor rekening van de gezamenlijke appartementseigenaren. Daarvoor wordt geld gereserveerd in het reservefonds. Bij verkoop van het appartement heeft u geen recht op restitutie van dat bedrag. Bij vaststelling van de koopprijs moet u daar rekening mee houden!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01