Aangifte verstuurd, maar iets vergeten, wat nu?
Inkomstenbelasting (IB). Stel, u bent aftrekposten of inkomsten vergeten in uw aangifte. Dan hoeft u vaak geen bezwaar te maken via een bezwaarschriftformulier. Het wijzigen en opnieuw inzenden van de reeds verzonden aangifte is dan voldoende. Maar hoe werkt zoiets?
Nog geen definitieve aanslag?
Heeft u nog geen definitieve aanslag ontvangen? Dan kunt u opnieuw aangifte doen of laten doen door uw adviseur. De eerdere aangifte wordt dan overschreven. Tip. Heeft u of adviseur aangifte gedaan met de aangiftesoftware van de Belastingdienst? Dan kan dit eenvoudig door de eerder verzonden aangifte te openen, de gegevens te wijzigen en opnieuw te verzenden.
Wel definitieve aanslag? Heeft u reeds een definitieve aanslag ontvangen? Dan wordt het opnieuw indienen van een aangifte IB door de Belastingdienst gezien als een bezwaar. Let op. Heeft u een belastingaanslag ontvangen waarin is afgeweken van uw aangifte? En bent u het daar niet mee eens? Dan dient u bezwaar te maken via een online of schriftelijk bezwaarschriftformulier.
Tijdig bezwaar. Maak tijdig bezwaar, binnen zes weken na dagtekening van de definitieve aanslag. U ontvangt dan binnen zes tot 12 weken de beslissing op het bezwaar.
Voorbeeld.De datum op de belastingaanslag is 3 juli 2018. De bezwaartermijn eindigt op 14 augustus 2018 (zes weken na de datum). Stel, de Belastingdienst ontvangt het bezwaar op 10 augustus 2018. De Belastingdienst probeert vóór 21 september 2018 (zes weken na ontvangst van het bezwaar) te beslissen op het bezwaarschrift. De wettelijke beslistermijn eindigt zes weken na afloop van de bezwaartermijn. In dit geval is dat 25 september 2018 (zes weken na 14 augustus 2018).
Te laat met bezwaar maken? Is de bezwaartermijn van de definitieve aanslag reeds verstreken? Dan wordt een eventueel gecorrigeerde aangifte IB beoordeelt als een verzoek om ambtshalve vermindering. Voor ambtshalve correctie van definitieve aanslagen geldt een termijn van vijf jaar. Let op. De termijn voor een verzoek om ambtshalve vermindering bedraagt vijf jaar na het einde van het jaar waar de aanslag betrekking op heeft. Dit betekent dat u in 2018 nog kunt verzoeken om een vermindering over 2013. Uw verzoek moet dan uiterlijk op 31 december 2018 bij de Belastingdienst binnen zijn.
Hoe maakt u bezwaar?
- Digitaal. Ga naar ‘Mijn Belastingdienst’, log in en ga naar het tabblad ‘Inkomstenbelasting’ en het desbetreffende belastingjaar. Vervolgens gaat u met de link die staat onder de digitale ontvangen aanslag, ‘Niet met ons eens’ naar de bezwaarcheck. Door de vragen in de bezwaarcheck te beantwoorden, ziet u meteen of dat u opnieuw aangifte moet/kunt doen of dat u een bezwaarschrift in moet dienen. Zo ja, dan wordt u direct doorverwezen naar het online bezwaarschriftformulier.
- Schriftelijk. Per bezwaarschriftformulier.
Het ‘Bezwaarschriftformulier zakelijk’ vindt u op http://tipsenadvies-eenmanszaak.nl/download (TE 08.17.02).
- Per brief. U geeft per brief aan met welke aanslag u het niet eens bent en waarom. Vermeld naam, adres, telefoon- en aanslagnummer.