ONTSLAG - 03.07.2018

Gedeeltelijk ontslag, dan ook gedeeltelijke vergoeding?

Stel dat u een werknemer gedeeltelijk moet ontslaan, bijv. omdat hij door ziekte nog maar gedeeltelijk kan werken. Moet u hem dan toch een transitievergoeding betalen? Heeft uw werknemer dan toch recht op een transitievergoeding?

Wat zijn de regels?

Wet. Voor de wet is het uitgangspunt dat een arbeidsovereenkomst niet gedeeld kan worden en dat een gedeeltelijke ontbinding of opzegging van een arbeidsovereenkomst niet mogelijk is.

Uitzondering. De praktijk heeft toch enkele uitzonderingen mogelijk gemaakt voor een ‘afslanking’ van een arbeidsovereenkomst, zoals bijv. bij:

  1. bedrijfseconomische redenen. Als er sprake is van economische redenen, is deeltijdontslag mogelijk, maar alleen als dit onvermijdelijk is. Het dienstverband met de werknemer wordt dan volledig verbroken onder de voorwaarden dat de werkgever schriftelijk aanbiedt de arbeidsovereenkomst onder dezelfde voorwaarden voort te zetten voor de resterende arbeidsuren. De werkgever moet dan een transitievergoeding betalen;
  2. langdurige arbeidsongeschiktheid. Als een werknemer langdurig arbeidsongeschikt is, kan de werknemer na twee jaar (volledig) worden ontslagen om daarna een nieuwe arbeidsovereenkomst te sluiten voor minder uren. Ook in dat geval moet de werkgever een transitievergoeding betalen.

Transitievergoeding of niet?

U moet een transitievergoeding betalen als:

  • het dienstverband 24 maanden heeft geduurd;
  • u het initiatief tot het ontslag heeft genomen;
  • de werknemer niet ernstig verwijtbaar is.

Langdurig ziek. Als een werknemer langdurig arbeidsongeschikt is, kunt u de werknemer na twee jaar ontslaan om daarna een nieuwe arbeidsovereenkomst te sluiten. In dat geval moet u als werkgever een transitievergoeding betalen.

Gewoon doorgegaan ... Het komt echter ook voor dat partijen niets vastleggen en na twee jaar ‘gewoon’ doorgaan, dus met minder uren. Als die situatie maar lang genoeg duurt, kan er door tijdsverloop een nieuwe arbeidsovereenkomst ontstaan. Er komt dan geen formeel einde aan de arbeidsovereenkomst, dus ook geen verplichting een transitievergoeding te betalen. Als de werknemer vindt dat er sprake is van deeltijdontslag en hij recht heeft op een transitievergoeding, zal hij binnen drie maanden actie moeten ondernemen.

Wat zegt de rechtspraak?

Het is onduidelijk hoe rechters omgaan met de transitievergoeding bij een deeltijdontslag. Vooral de berekening zorgt voor discussie. Er zijn nu verschillende uitspraken bekend. Wat is de lijn daarin?

Naar rato. De kantonrechter in Den Bosch, 23.04.2018 (RBOBR:2018:1833), vindt dat de transitievergoeding voor 50% betaald moet worden, omdat het dienstverband voor 50% wordt voortgezet en het salaris precies is gehalveerd.

Gedeeltelijk. De rechter in Amsterdam, 03.05.2017 (RBAMS:2017:2945), kent ook een gedeeltelijke transitievergoeding toe aan een gedeeltelijk arbeidsongeschikte docent die volledig wordt ontslagen om gedeeltelijk terug te keren.

Redelijk en billijk. Uit de rechtspraak blijkt dat de kantonrechter het redelijk en billijk vindt de hoogte van de transitievergoeding vast te stellen naar rato van de feitelijke vermindering van de omvang van de arbeidsduur.

Als de voorwaarden van de transitievergoeding zijn vervuld, heeft een werknemer recht op een transitievergoeding, ook als het gaat om een gedeeltelijke beëindiging. Bij een gedeeltelijke beëindiging is er sprake van een gedeeltelijke transitievergoeding, naar rato van het verlies aan arbeidsuren.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01