Belangrijke communicatie met medewerker via WhatsApp?
Onlangs sprak het Gerechtshof Den Haag, 09.02.2018 (GHDHA:2018:120) , zich uit over de rechtmatigheid van een gegeven ontslag op staande voet. Hierbij ging het - kort gezegd - over een werknemer die zich ziek meldde via WhatsApp. Dit deed hij nogal knullig, onder ander als volgt: “Het is heel erg stom van mij dat ik niks van je laten horen mijn telefoon was op politiebureau maar (naam 1) doen zeer mijn nek doet zeer ben bij dokter geweest de rest van de dag heb ik thuis gezeten en op bed gelegen ze hebben me helemaal in elkaar getrapt maandag morgen om 10.00 uur moet ik weer op politiebureau zijn maandag avond om 19“00 (...) ik ben te ziek voor te komen Me nek Rebirth over schrikkelijk zie je het is heel erg stom van me dat ik niks van me heb laten horen ik lag te slapen ik stuur nu een verklaring die ik af heb gelegd op het politiebureau.”
Onhandig. Volgens het hof is het duidelijk dat de werknemer onhandig heeft gecommuniceerd met de werkgever door via WhatsApp een bericht te sturen. Deze onhandige communicatie neemt volgens het hof echter niet weg dat de werkgever met hetgeen de werknemer is overkomen en de impact (fysiek en/of psychisch) die een mishandeling doorgaans heeft, naar het oordeel van het hof onvoldoende rekening heeft gehouden.
Ontslag op staande voet. Het hof vindt dat er geen dringende reden is voor het door de werkgever gegeven ontslag op staande voet en dat de werkgever met het ontslag op staande voet naar een te zwaar middel heeft gegrepen. Nu het hof van oordeel is dat de werknemer ten onrechte op staande voet ontslagen is, heeft de werknemer volgens het hof onder meer recht op de gefixeerde schadevergoeding van bijna € 12.462,51 en een transitievergoeding van € 22.826,76.
Uiterste middel. Een ontslag op staande voet moet gezien worden als uiterste middel. Er moet volgens de wet sprake zijn van een dringende reden, zodanig dat van een werkgever niet verwacht kan worden dat hij de arbeidsovereenkomst in stand houdt. Alle omstandigheden van het geval - waaronder persoonlijke omstandigheden, duur van het dienstverband en leeftijd - moeten meegewogen worden. Na het voordoen van de dringende reden moet het ontslag onverwijld (zo snel mogelijk) gegeven worden, naast dat de dringende reden zelf moet zijn medegedeeld aan de werknemer.
Reglement. Leg de controlevoorschriften bij ziekte goed (schriftelijk) vast. Zo weet uw werknemer exact wat u van hem verlangt en het biedt u handvaten om op te treden als de werknemer zich niet aan de voorschriften houdt.
Via http://tipsenadvies-medicus.nl/download kunt u een model ‘Verzuimreglement’ downloaden (MD 11.08.06).
Wat is nu raadzaam om te doen?
Wij raden u aan om formele kwesties - zoals ziekmeldingen, het verlenen van ontslag of het verstrekken van een bedrijfsreglement - niet via WhatsApp te laten verlopen en duidelijke reglementen op te stellen. Heeft u te maken met een situatie die kan leiden tot een ontslag op staande voet, schakel dan altijd een jurist of advocaat in voordat u stappen onderneemt. Maak bij voorkeur gebruik van formele notities, laat WhatsApp in dergelijke (gevoelige) situaties achterwege en zorg ervoor dat er voldoende (schriftelijk) bewijs is. Bewaar zo nodig wel geëxporteerde WhatsAppberichten die mogelijk van pas kunnen komen.