Overlastgevers weren uit uw etablissement?
Samen sterk. Overlastgevers kunnen een zogenoemde Collectieve Horecaontzegging (CHO) krijgen. U moet dan wel samenwerken met andere horecaondernemers. We noemen ze maar even collega’s, ook al zullen dat vaak uw concurrenten zijn. Maar gezamenlijk belang kan de samenwerking dus ten goede komen. De lastpost krijgt dan voor een vastgestelde tijd een ontzegging van de toegang bij alle aangesloten collega’s. U bent echter niet verplicht om dat samen met collega’s te doen.
Enkel ontzegging bij u? Inderdaad, dat kan ook. Misschien wilt u een lastpost enkel uit uw zaak weren. In dat geval krijgt de lastpost van u een zogenoemde Individuele Horecaontzegging (IHO).
Het model ‘Collectieve Horecaontzegging’ kunt u downloaden via http://tipsenadvies-horeca.nl/download (HR 20.16.08).
Protocol. Er bestaat een stappenplan lokaal protocol CHO. Daarin vindt u de werkwijze en de te ondernemen stappen zodat u het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden én - nog belangrijker - om ervoor te zorgen dat u aan de wettelijke regels voor een CHO of IHO voldoet.
Het ‘Stappenplan lokaal protocol CHO’ kunt u downloaden via http://tipsenadvies-horeca.nl/download (HR 20.16.08).
Hulp van de branchevereniging KHN. Het protocol en de melding CHO moet worden goedgekeurd door het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Om u niet te laten verdwalen in allerlei regels en procedures, heeft KHN een voorbeeldmelding voor horecaondernemers gemaakt. Hiermee kunt u zien wat u moet doen en wat uw collega’s moeten doen als u iemand gezamenlijk de toegang wilt weigeren.
De ‘Voorbeeldmelding CHO’ van KHN kunt u downloaden via http://tipsenadvies-horeca.nl/download (HR 20.16.08).