IN DE KIJKER - 30.03.2018

Welke algemene voorwaarden zijn van toepassing?

Als u een contract sluit met een andere professionele partij, zoals een aannemer, kan het zijn dat u allebei verwijst naar uw eigen algemene voorwaarden. Welke voorwaarden gelden er dan? Welke rechter beslist bij tegenstrijdige bepalingen?

Wie het eerst komt, het eerst maalt?

Voorbeeld.Janssen BV stuurt u een offerte toe. In deze offerte worden de algemene voorwaarden van Janssen BV van toepassing verklaard en meegestuurd. U gaat akkoord met de offerte, maar verklaart tegelijk uw eigen algemene voorwaarden van toepassing. Zijn uw voorwaarden nu ook van toepassing?

Eerste verwijzing … Als beide partijen bij een overeenkomst hun eigen algemene voorwaarden van toepassing verklaren, geldt als uitgangspunt dat de voorwaarden gelden waarnaar als eerste wordt verwezen. Omdat Janssen BV haar set algemene voorwaarden als eerste van toepassing heeft verklaard, zijn deze voorwaarden dus (exclusief) van toepassing … tenzij u ze afwijst.

Voorkomen. U kunt de exclusieve gelding van de algemene voorwaarden van Janssen BV voorkomen door de toepasselijkheid hiervan uitdrukkelijk (met naam en toenaam) van de hand te wijzen. Tip. Zorg dat er over de toepasselijkheid van uw algemene voorwaarden geen discussie kan ontstaan. Verklaar uw algemene voorwaarden daarom niet alleen expliciet van toepassing, maar stel uw voorwaarden uiterlijk bij het sluiten van de overeenkomst aan uw contractpartij ter hand.

Beide voorwaarden van toepassing …

Naast elkaar. Als Janssen BV uw voorwaarden ook weer expliciet afwijst, kunnen beide voorwaarden ook naast elkaar bestaan. Dat hoeft geen probleem te zijn, zolang er geen geschil ontstaat en de bepalingen niet tegenstrijdig zijn. Ontstaat er echter een geschil en bieden beide voorwaarden een andere oplossing, dan moet er worden bepaald welke voorwaarden voorrang hebben.

Welke voorwaarden hebben voorrang? Om te weten welke voorwaarden er voorrang krijgen bij tegengestelde bepalingen, moet eerst worden gekeken of in het contract staat welke algemene voorwaarden dan voorrang hebben. Biedt de overeenkomst en/of de algemene voorwaarden hierover geen uitsluitsel, dan moet worden gekeken naar de omstandigheden bij het sluiten van de overeenkomst. Op basis daarvan wordt dan bekeken wat partijen hebben bedoeld en wat zij redelijkerwijs van elkaar mochten verwachten.

Praktijkvoorbeeld

Opsomming. De Raad van Arbitrage voor de bouw moest zich uitlaten over tegenstrijdige algemene voorwaarden bij een overeenkomst tussen een aannemer en diens onderaannemer. De voorwaarden van beide partijen waren als opsomming in de overeenkomst opgenomen. De aannemer meende dat zijn voorwaarden voorrang moesten krijgen, omdat zijn voorwaarden in deze opsomming eerder waren genoemd. De Raad van Arbitrage, 07.09.2017 (nr. 36.157) , oordeelde echter dat dit nog niet betekent dat daarmee ook een voorrangsregeling geldt. Tip.  Zijn er op een overeenkomst twee sets algemene voorwaarden van toepassing, neem dan een rangregeling op en bepaal daarin expliciet welke voorwaarden er voorrang krijgen.

Rechter of arbiter? Het ging hier onder andere om de vraag of de arbiter of de ‘gewone’ rechter bevoegd was. In de wet is bepaald dat geschillen worden beslecht door de ‘gewone’ rechter, tenzij partijen een arbitraal beding zijn overeengekomen. Daarom moet de voorkeur voor arbitrage blijken uit de gemaakte afspraken. Nu dat niet het geval was, was de gewone rechter bevoegd.

Wilt u dat uw algemene voorwaarden (ook) gelden? Verklaar uw eigen voorwaarden expliciet van toepassing en overhandig een exemplaar aan de wederpartij. Wijs de voorwaarden van uw wederpartij bovendien uitdrukkelijk af en/of neem een rangregeling op in de overeenkomst.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01