LOON - 27.03.2018

Omzetgerelateerd loon, mag dat wel?

Stel, u wilt loon op basis van omzet afspreken. Als deze vorm niet tornt aan het wettelijk minimumloon, dan zou dat toch moeten kunnen? Los van cao’s of bedrijfsregelingen, wat mag u afspreken?

Ondergrens is WML. U bent verplicht werknemers ten minste het wettelijk minimumloon (WML) te betalen voor elk uur dat hij werkt (of om andere redenen voor uw rekening komt, zoals bij ziekte). Ook cao’s of bedrijfsregelingen kunnen nog andere verplichtingen over de hoogte van het loon en de wijze van betalen bevatten. Als deze regelingen geen roet in het eten gooien, mag u afspreken dat u het loon, of een deel daarvan, betaalt in de vorm van een omzetafhankelijke vergoeding.

Welke omzet?

Duidelijkheid. Als u een omzetafhankelijk loon afspreekt, dan is het belangrijk dat het voor u en de werknemer duidelijk is waarover het brutoloon berekend is. Het is immers niet de bedoeling dat u achteraf discussie moet voeren over de hoogte van het loon.

Controleren. Verder is het heel gebruikelijk dat de werknemer de kans krijgt om de hoogte van het omzetafhankelijk loon te controleren (zelf of door bijvoorbeeld een door hem aangewezen accountant). Let op. Een rechter zal dit vaak ook belangrijk vinden bij een discussie over de hoogte van het bedrag. Dat betekent wel dat de werknemer of een derde toegang moet krijgen tot uw administratie. Tip. Zorg ervoor dat u de werknemer duidelijk informeert over de aan hem toegerekende omzet. U voorkomt dan al een heleboel discussies.

Wanneer betalen? Verder is het bij omzetafhankelijk loon belangrijk om duidelijk af te spreken wanneer dit loon wordt betaald. Gaat het om een jaarlijkse bonus, wordt de omzetvergoeding elke loonperiode betaald of is het in de vorm van voorschotten met een eindejaarsafrekening.

Schriftelijk vastleggen belangrijk

Voorkom gedonder achteraf als het omzetafhankelijk loon dan ook eens lager uitpakt. Leg dus alles vast. Tip. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om omzetafhankelijke beloningen af te spreken.

Een model ‘Voorbeeld omzetafhankelijk loon’ kunt u vinden op http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 23.10.02).

Let op. Als u een omzetafhankelijke beloning aan de werknemer geeft, dan bent u, tenzij de werknemer al een salaris heeft van meer dan € 54.416,- of niet onder de werknemersverzekeringen valt, nog 15 tot 18% werknemersverzekeringen verschuldigd over het brutoloon. Bovendien zal de omzetafhankelijke beloning, wanneer u kiest voor een vast salariscomponent, ook gevolgen hebben voor uw kosten pensioenpremie en het vakantiegeld dat u moet betalen. Houd daar wel rekening mee bij het vaststellen van het bedrag.

Minder omzet, minder loon?

Uitgangspunt blijft dat de werknemer minimaal het wettelijk minimumloon of het voor hem geldende cao-loon ontvangt. Let op. Werkt de werknemer niet door een reden die tot de verantwoordelijkheid van de werkgever behoort (ziekte, brand, vakantie), dan krijgt de werknemer de gemiddelde omzetafhankelijke beloning die hij verdiend zou hebben, als hij wel had gewerkt. Werkt de werknemer wel, maar is de omzet lager door een reden die buiten de schuld van de werknemer ligt (marktprijs zakt, machines uitgevallen), dan krijgt hij dus minder loon. Tenzij het erg onredelijk of aan de werkgever te wijten is, kan hij nog steeds (deels) recht hebben op het omzetgerelateerde loon.

Houd er bij een omzetgerelateerd loon rekening mee dat u soms, ook als de omzet niet gehaald wordt, toch de bonus moet uitbetalen. Spreek duidelijk en schriftelijk af hoeveel procent u wilt betalen en waarover. Houd rekening met het wettelijk of cao-minimumloon waarop uw werknemer altijd recht heeft.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01