FINANCIERING - 30.03.2018

Hoe nu langer thuis blijven wonen?

Steeds meer woningbezitters willen zelfstandig blijven wonen en hun woning levensloopbestendig maken. Wat zijn daarvoor nu de financieringsmogelijkheden?

Woning aanpassen. Door alle maatregelen die de overheid neemt, blijven mensen steeds langer thuis wonen. Vaak moeten zij daardoor hun woning aanpassen en dat kost geld. Wat zijn de mogelijkheden om dit te realiseren als uw cliënt daar niet voor heeft gespaard?

Is er gehuurd? Om aanpassingen in de woning te doen, is er toestemming van de verhuurder nodig. Tip. Adviseer om eerst te onderzoeken of de verhuurder de kosten van de aanpassingen op zich wil nemen. Zijn de aanpassingen nodig om zelfstandig te blijven wonen en kan de bewoner de aanpassingen niet zelf betalen, dan is de gemeente verantwoordelijk voor de vergoeding van de aanpassingen (Wmo).

Een eigen woning. Of de woning nu wel of geen hypotheek heeft, voor de volgende financieringsmogelijkheden is het belangrijk dat er overwaarde is. Wat zijn nu de opties om de aanpassingen te financieren?

  1. Extra hypotheek. De eigenaar van de woning neemt extra hypotheek bij zijn hypotheekverstrekker. Dit kan uiteraard alleen als het inkomen en de waarde van de woning (maximaal 100% van de marktwaarde na verbouwing) daarvoor toereikend zijn.
  2. Blijverslening SVn. De Blijverslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) is bedoeld om de woning van senioren levensloopbestendig te maken. De lening kan hypothecair of consumptief worden afgesloten. De gemeenten die deze financiering aanbieden, bepalen welke vorm ze aanbieden.
  3. Verzilverlening SVn. Bij de Verzilverlening van het SVn maakt de senior gebruik van zijn overwaarde om de aanpassingen aan de woning te financieren. De rente wordt bij de schuld geschreven. De maandlasten stijgen dus niet door deze extra lening.
  4. Verzilveren bij de bank. Sommige hypotheekverstrekkers kennen ook een verzilverlening. Bij deze hypotheek kan de rente bij de schuld worden geschreven. Daarnaast zijn er mogelijkheden om eventueel ook een maandelijkse uitkering of een eenmalig bedrag te krijgen.
Leningen van het SVn zijn per gemeente verschillend. Check via https://www.svn.nl of de gemeente van uw cliënt een bepaalde lening beschikbaar heeft.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01