PERSONEEL - 30.03.2018

Reden voor ontslag op staande voet?

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden moest laatst oordelen over of een ontslag op staande voet wegens roken in strijd met een rookverbod rechtmatig was? Wat kan leiden tot ontslag op staande voet? Wat moet u nu weten?

Ontslag op staande voet. Ontslag op staande voet is een uiterst middel en mag niet zomaar worden gegeven. De wet vereist dat er sprake moet zijn van een ‘dringende reden’. Van zo’n dringende reden kan worden gesproken als er sprake is van zodanige daden, eigenschappen of gedragingen van de werknemer, dat deze tot gevolg hebben dat van de werkgever redelijkerwijze niet kan worden verlangd de arbeidsovereenkomst voort te laten duren. Het ontslag op staande voet moet direct, althans zo spoedig mogelijk, na het door de werkgever ontdekken van de dringende reden worden gegeven. Daarbij dient de reden van het ontslag direct aan de werknemer te worden medegedeeld.

Wat speelde hierover?

In strijd met rookbeleid toch roken . Bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 05.01.2018 (GHARL:2017:11448) , ging het om een werknemer die meerdere malen in strijd handelde met het rookbeleid van zijn werkgever. Hiervoor ontving hij meerdere (officiële) waarschuwingen, waarbij hij ook op de consequenties werd gewezen indien verbetering zou uitblijven. In de nacht van 5 op 6 december 2016 gaat werknemer opnieuw in de fout. Tijdens zijn dienst rookt hij stiekem enkele sigaren in de bollenkast (een kleine ruimte waarin versgemaakt deeg moet rijzen). Dit was de druppel die de emmer deed overlopen. Op 7 december 2016 is werknemer op staande voet ontslagen.

Wat heeft het hof beslist? Het hof oordeelt als volgt over dit ontslag. Aan het rookincident in de bollenkast is al een reeks van incidenten voorafgegaan. Voor een aantal van deze incidenten heeft de werknemer zelfs een (officiële) waarschuwing gehad. Bij de laatste waarschuwing is in geval van herhaling met zoveel woorden een ontslag op staande voet in het vooruitzicht gesteld en medegedeeld dat deze waarschuwing als ‘allerlaatste waarschuwing’ had te gelden.

Gewaarschuwd man. Dus vindt het hof dat de werknemer een gewaarschuwd man was en had moeten begrijpen dat roken tot vergaande consequenties zou leiden en, gelet op zijn voorgeschiedenis, zelfs tot ontslag op staande voet. Daarbij weegt het hof ook mee dat het een ervaren werknemer is, die wist dat er een algeheel rookverbod bestond en dat de kwaliteitscertificering in gevaar kon komen door het roken. Dit alles weegt volgens het hof zwaarder dan de persoonlijke omstandigheden van de werknemer en de gevolgen die het ontslag voor hem meebrengen. Het gegeven ontslag op staande voet is volgens het hof dus terecht.

Wat kunt u hier nu mee?

Uit deze uitspraak blijkt dat er veel waarde wordt gehecht aan de mate waarin de werknemer (officieel) is gewaarschuwd en wist of had kunnen weten dat herhaling tot ontslag op staande voet zou leiden. Ook de ervarenheid van de werknemer speelt hierbij een belangrijke rol.

Tip. Doet zich bij u als werkgever een situatie voor die mogelijk tot ontslag op staande voet kan leiden, overleg dan direct met een jurist. Het is namelijk van belang dat het ontslag op staande voet op correcte wijze wordt gegeven, waarbij er vooraf juridisch wordt getoetst of er een dringende reden is. Een onterecht gegeven ontslag kan u als werkgever duur komen te staan. Tip. Het kan praktisch zijn uw werknemer voor korte tijd te schorsen om een afgewogen beslissing te kunnen nemen.

Leg iedere waarschuwing schriftelijk vast. Besluit enkel tot ontslag op staande voet als er voldaan is aan de voorwaarden: u heeft bewijs van de gedragingen en die leveren een dringende reden op, de werknemer is gehoord, de persoonlijke omstandigheden zijn meegewogen en er is onmiddellijk schriftelijk ontslag gegeven.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01