Ondanks een carkit toch een boete?
Het gebruik van smartphones in het verkeer krijgt steeds meer aandacht. Denk aan de recente campagne van Veilig Verkeer Nederland: ”Onderweg ben ik offline!” Dat het gebruik van smartphones steeds meer aan banden wordt gelegd, laat ook de uitspraak van de Rechtbank Noord-Nederland, 04.08.2017 (RBNNE:2017:2908) , zien.
Wat speelde er? Een bestuurder krijgt een boete van € 239,- voor het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden. Volgens de bestuurder is er helemaal geen sprake van vasthouden; hij bediende de telefoon slechts toen deze in een telefoonhouder/carkit zat. Volgens het Openbaar Ministerie moet ‘vasthouden’ ruim worden uitgelegd. Uit eerdere uitspaken volgt bijvoorbeeld dat het klemmen van de telefoon tussen hoofd en schouder of het plaatsen van de telefoon tussen oor en hoofddoek ook valt onder de noemer ‘vasthouden’.
Vasthouden, dat moet ruim gezien worden. De kantonrechter geeft het Openbaar Ministerie gelijk. Met het oog op de verkeersveiligheid moet het begrip ‘vasthouden’ ruim worden uitgelegd. Daarom valt het bedienen van een telefoon terwijl deze in een carkit is geplaatst ook onder het begrip ‘vasthouden’. De kantonrechter vindt het hierbij met name van belang dat de bestuurder een hand moet gebruiken voor de bediening van de telefoon waarbij het niet uitgesloten is dat de bestuurder sociale media volgt of apps verstuurt, maar dat het sowieso vaststaat dat de bestuurder nog maar één hand beschikbaar heeft om de auto te besturen. Daardoor is hij minder in staat de benodigde verkeershandelingen te verrichten. De boete is daarom terecht opgelegd.
Staat dat nu vast? Het is nu de Rechtbank Noord-Nederland die deze uitspraak heeft gedaan, maar gelet op de aandacht die het krijgt, is te verwachten dat de uitspraak navolging gaat krijgen.