PERSONEELSBELEID - 21.11.2017

#MeToo in uw bedrijf?

Met de uitdrukking ‘me too’ staat seksuele intimidatie vol in de belangstelling. Dat kan zich op vele manieren voordoen. Hoe gaat u daar als werkgever mee om?

Wat wordt er verstaan onder seksuele intimidatie? Voorop staat dat met het gedrag een grens wordt overschreden en het gedrag als vijandig, vernederend of intimiderend wordt ervaren. Dit kan verbaal (seksistische opmerkingen), non-verbaal (aanstaren) of lichamelijk (ongewenst aanraken) zijn. Het kan gaan om één persoon, maar ook om een groep.

Zorgplicht. Op grond van de wet heeft de werkgever een zorgplicht: hij moet werknemers een veilige werkomgeving bieden. De Arbowet bepaalt dat seksuele intimidatie valt onder psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Werkgevers moeten beleid voeren om onder andere seksuele intimidatie te voorkomen of te beperken. Hoe pakt u dat aan?

  1. Stel een protocol en een klachtenregeling op ten aanzien van ongewenst gedrag. Zo’n protocol is voor intern en extern gebruik, want seksuele intimidatie kan ook ‘buiten de deur’ voorkomen.
  2. Neem duidelijke disciplinaire sancties op voor overtredingen. Denk aan schorsing, een officiële waarschuwing, overplaatsing, ontslag of aangifte.
  3. Zorg dat iedereen binnen uw bedrijf weet dat ongewenst gedrag niet wordt geaccepteerd en spreek mensen aan op hun gedrag.
  4. Stel een vertrouwenspersoon aan of schakel een externe vertrouwenspersoon in (eventueel via uw arbodienst). Maak bekend wie de vertrouwenspersoon is en hoe deze kan worden ingeschakeld.

Download een model ‘Klachtenregeling seksuele intimidatie, agressie en geweld’ en een ‘Protocol ongewenst gedrag’ van http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 23.02.01).

Let op. Een werkgever die niet aan zijn zorgplicht voldoet, is aansprakelijk. Een werknemer kan dan eventueel schadevergoeding vorderen, terwijl een (vermeende) dader die ten onrechte is ontslagen hem ook kan aanspreken. Tip. Gebruik via het Arboportaal de zelfinspectietool ‘Werkdruk en ongewenst gedrag’ voor een check van uw bedrijf.

Behandel seksuele intimidatiezaken altijd zorgvuldig en vertrouwelijk. Zorg voor een protocol en een klachtenregeling.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01