Verzuimverzekering, wat zijn de mogelijkheden?
Hoogte van de premie
Welke factoren bepalen de premie? Hoe hoog de premie van een verzuimverzekering is, hangt af van een aantal factoren, zoals de loonsom, de samenstelling van uw personeelsbestand, de branche waarin u actief bent en het verzuimverleden van uw bedrijf.
Aan welke knoppen kunt u draaien? Als werkgever heeft u zelf ook invloed op de hoogte van de premie. Er zijn een aantal ‘knoppen’ waaraan u kunt draaien om uw premie te beïnvloeden.
- Hoeveel verzekert u? In het eerste jaar kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om 70, 80, 90 of 100% van het salaris van de werknemer te verzekeren. In het tweede jaar is dit vaak 70%, maar als de cao een hogere verplichting kent, dan kunt u meer verzekeren.
- U hoeft niet alles te verzekeren. Stel dat in uw cao of in uw arbeidsovereenkomsten staat dat u het eerste jaar dat de werknemer ziek is 100% moet doorbetalen. U kunt er dan voor kiezen niet de volle 100% te verzekeren, maar slechts 70%. Een lagere uitkering levert immers een lagere premie op. Let op. U moet de werknemer echter wel de afgesproken 100% betalen. Het meerdere moet u ‘uit eigen zak’ betalen.
- Werkgeverslasten verzekeren? U kunt uw werkgeverslasten verzekeren, meestal tot maximaal 25%. Uiteraard levert dit een hogere premie op, maar het betekent voor u als werkgever ook een extra eigen risico. U moet de werkgeverslasten immers wél betalen ...
- Eigen risico. Verder kunt u kiezen voor een eigen risico in wachtdagen (per verzuimgeval 10, 20, 30, 60 of meer werkdagen) of in geld. Als u kiest voor een eigen risico in geld (de zogenaamde stop-loss-verzekering), keert de verzekeraar pas uit als u het afgesproken bedrag overschrijdt. Ook hier geldt: hoe meer u verzekert, hoe hoger de premie, maar de premie bij de stop-loss-verzekering is lager dan wanneer u een eigen risico heeft in de vorm van wachtdagen. De premie ligt meestal tussen de 1,5 tot 4% over de totale loonsom.
Hoe kiest u een verzuimverzekering?
Té groot risico? Is uw praktijk niet al te groot en kunt u de kosten van een zieke medewerker moeilijk dragen? Kies dan voor een verzekering met wachtdagen, zodat u vrijwel meteen een uitkering van de verzekeraar krijgt.
Inzicht in verzuim. Heeft u een praktijk met bijvoorbeeld 30 medewerkers en heeft u inzicht in de jaarlijkse kosten van het verzuim? Dan is wellicht een verzekering met een eigen risico in geld een goede oplossing. Alleen in uitzonderlijke jaren met veel verzuimkosten heeft u dan een uitkering van een verzuimverzekering, waardoor u niet in financiële problemen hoeft te raken. Tip. De premie is hierdoor meestal veel lager.
Vergelijken loont altijd
Adviseurs doen meestal een vergelijking uitsluitend gebaseerd op de laagste premie bij de verschillende aanbieders. Laat uw adviseur bij de verschillende aanbieders aangeven wat het verschil in dekking is. Zo weet u wat u krijgt voor uw geld en alleen dan kunt u goed bekijken wat bij úw bedrijf past.