AUTO VAN DE ZAAK - 24.08.2017

Toch privébijtelling auto bij ernstige ziekte?

Wie over een zakenauto beschikt, heeft met de bekende bijtelling te maken. Een ernstige ziekte kan de bijtelling voorkomen, aldus de rechter. De Hoge Raad eist dan wel nader bewijs. Wat kunt u hiermee in een vergelijkbaar geval?

Wat speelde er? Als u in een auto van de zaak rijdt, kunt u een deel van de kosten niet ten laste van de winst brengen. Voor werknemers wordt de bekende bijtelling bij het loon geteld. De bijtelling is bedoeld als compensatie voor het privégebruik dat men van de auto kan maken. Daaraan is te ontkomen door te bewijzen dat met de auto niet meer dan 500 kilometer in het jaar privé is gereden. Voor dat bewijs is een rittenadministratie niet verplicht maar wel onvermijdelijk, zelfs als men door een ernstige ziekte niet of nauwelijks van de auto gebruik kan maken, zo vindt de Hoge Raad, 03.06.2016 (HR:2016:1030) . Hoe komt onze hoogste rechter tot dit brute oordeel?

Meer dan alleen aannemelijk maken

Aan de uitspraak van de Hoge Raad ligt de verzwaarde bewijslast ten grondslag die nu eenmaal geldt voor degene die aan de bijtelling wil ontkomen. Deze persoon zal moeten bewijzen, wat veel verder gaat dan aannemelijk maken, dat met de auto maximaal 500 kilometer in het jaar privé is gereden. Daarvoor is een kilometeradministratie niet verplicht, maar dan zal op basis van andere argumenten duidelijk moeten zijn dat met de auto maar zeer beperkt privé is gereden. Volgens de Hoge Raad is het niet duidelijk waarop de lagere rechters hun conclusie baseerden. Dus moeten de rechters hun huiswerk opnieuw doen.

Niet alleen zelf gereden ritten. De Hoge Raad voegt eraan toe dat de bijtelling niet alleen geldt voor privéritten van degene aan wie de auto ter beschikking staat. Daarmee bedoelt de Hoge Raad dat, ondanks de ernstige ziekte van degene aan wie de auto ter beschikking staat, dit niet betekent dat privégebruik dan uitgesloten is.

Huisgenoten. Immers, ook huisgenoten kunnen de auto privé gebruiken. In deze zaak was er sprake van een rit waarbij door een collega was gereden, waarschijnlijk omdat de man hiervoor zelf te ziek was. Ook dit gebruik werd echter degene aangerekend die de auto ter beschikking stond.

Auto delen

Dit is alleen anders als een auto aan meerdere werknemers ter beschikking staat. Dan moet de bijtelling verdeeld worden. Dit komt nogal eens voor als een echtpaar in hetzelfde bedrijf (BV)werkt of hiervan samen eigenaar is.

Auto met chauffeur? De laatste opvatting van de Hoge Raad sluit aan bij eerdere rechtspraak rond het ter beschikking stellen van een auto met chauffeur. Ook dan kan in de regel degene die over de auto beschikt een bijtelling tegemoet zien en niet de chauffeur. Deze kan immers niet zelf vrij over de auto beschikken.

Wat kunt u hiermee?

Zonder nader bewijs moet u er, in een vergelijkbaar geval van ernstige ziekte, vanuit gaan dat de bijtelling gewoon moet worden toegepast. De auto staat immers voor privégebruik ter beschikking.

Hoe dan wel? Wordt de auto echt niet gebruikt door de ziekte, dan is een rittenadministratie ook niet zo moeilijk. Een andere optie is om de auto tijdelijk, tijdens de ziekteperiode, niet ter beschikking te stellen.

Tip. Lever de auto bij voorkeur tijdelijk weer in bij de leasemaatschappij, inclusief papieren en sleutels. Veel meer opties heeft u helaas niet.

Een ernstige ziekte kan de bijtelling voor de auto van de zaak voorkomen, maar u zult dan echt moeten bewijzen dat de auto niet meer dan 500 km privé is gebruikt. Een optie kan zijn om de auto tijdelijk weer in te leveren bij de leasemaatschappij.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01