PENSIOEN - 24.08.2017

Pensioen in de BV, de positie van de (ex-)partner

Indien u als directeur-grootaandeelhouder (DGA) pensioen in eigen beheer heeft, moet u keuzes maken over wat u hiermee gaat doen. Deze keuzes kunnen ook invloed hebben op uw partner of uw ex-partner. Waar moet u op letten?

Aanspraak van de (ex-)partner

Nabestaandenpensioen. Een pensioenregeling is een afspraak tussen de werkgever en de werknemer. Toch zitten er in deze afspraak vaak ook rechten voor de partner. Zo bestaat er vaak recht op nabestaandenpensioen. Dit pensioen gaat uitkeren zodra de DGA is overleden en de betreffende partner nog in leven is.

Echtscheiding. Is er sprake geweest van een echtscheiding, dan kan het zijn dat de ex-partner nog steeds recht heeft op het nabestaandenpensioen. Tevens kan er in het kader van de scheiding zijn besloten een deel van het ouderdomspensioen mee te geven aan de ex-partner.

Afkoop of omzetting pensioen DGA

Meetekenen. In al deze situaties veranderen de rechten van de partner als de DGA zou kiezen voor het afkopen of omzetten van het pensioen in eigen beheer. Vandaar dat de partner ook moet meetekenen bij deze keuze.

Minder rechten. Door het pensioen om te zetten of af te kopen, krijgt ook de partner dus minder rechten. Let op. In geval van een ex-partner zal deze hier alleen aan mee willen werken als er compensatie komt voor de verdwenen rechten. Het is moeilijk om een prijskaartje aan deze rechten te hangen omdat deze pensioenrechten afhangen van levens- en sterftekansen.

Afspraken bij echtscheiding. Bij een ex-partner kan het ook goed zijn dat er bij de echtscheiding afstand is gedaan van de pensioenrechten. In dat geval hoeft er niets gecompenseerd te worden en hoeft de ex-partner niet mee te tekenen.

Compensatie huidige partner. Ook de positie van de huidige partner verandert door het opgeven van de pensioenrechten. Hier moet dus ook gekeken worden naar een vorm van (voorwaardelijke) compensatie. Tip. Deze compensatie hoeft nog niet in een geldbedrag bepaald te worden. U kunt ook meer algemeen aangeven dat er bij een toekomstige echtscheiding een vorm van compensatie zal volgen voor de prijsgegeven rechten. Let op. Als de (ex-)partner niet voldoende wordt gecompenseerd voor de prijsgegeven pensioenrechten, kan er sprake zijn van een schenking. Bekijk dus goed wat er wordt afgesproken.

De waarde van de BV-aandelen

Waardestijging. Door het pensioen om te zetten of af te kopen, verdwijnt de commerciële waarde van het pensioen uit de BV. Alleen de lagere fiscale waarde blijft over. Per saldo wordt de BV dus meer waard door deze handeling. Tip. Bent u in gemeenschap van goederen gehuwd, dan deelt ook uw partner mee in deze waardestijging. Het probleem van het compenseren van de partner is dan nauwelijks nog aanwezig. Bent u op huwelijkse voorwaarden gehuwd, voorkom dan een schenking en regel de compensatie met uw partner.

Positie van de adviseur

Omdat pensioenrechten en de compensatie daarvan altijd betrekking hebben op inkomen in de (verre) toekomst, is het zaak goed naar de gevolgen te kijken. Zeker na een echtscheiding wil men niet geconfronteerd worden met claims van de ex-partner. Zorg dat beide partijen weten waar ze voor tekenen en schakel desnoods voor ieder een eigen adviseur in.

Kijk in geval van een ex-partner goed naar wat er destijds is afgesproken. Het kan zijn dat er bij de echtscheiding afstand is gedaan van de pensioenrechten. In dat geval hoeft er niets gecompenseerd te worden. De ex-partner hoeft dan ook niet mee te tekenen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01