RECHT - 17.08.2017

Langdurige overeenkomsten, handig of niet?

U heeft een serviceovereenkomst afgesloten en uit praktisch oogpunt heeft u deze een lange looptijd gegeven. Maar was dit nu wel zo handig? Kunt u er tussentijds nog wel vanaf?

Duurovereenkomst

Wat is dat? Een serviceovereenkomst is een voorbeeld van een duurovereenkomst, maar het kan bijvoorbeeld ook gaan om een franchise-, distributie-, licentie-, huur- of arbeidsovereenkomst. Het gaat erom dat zo’n overeenkomst voor langere tijd wordt afgesloten. Dit kan voor een aantal jaren zijn, maar ook voor onbepaalde tijd. Verder moet het gaan om een voortdurende prestatie met eenzelfde partij, zoals een betalingsverplichting van de één aan de ander.

Opzegbaar. Een duurovereenkomst kan tussentijds worden opgezegd als dit expliciet zo is opgenomen in de overeenkomst. Vaak wordt er een looptijd genoemd en een opzegtermijn variërend van één tot zes maanden. Zo’n overeenkomst kunt u dan altijd tussentijds beëindigen met inachtneming van de afgesproken opzegtermijn.

Geen opzegging geregeld

Gevallen. Het kan echter zijn dat u helemaal niet aan opzegging heeft gedacht bij het afsluiten van de overeenkomst en er dus niets is opgenomen in de overeenkomst. Daarnaast komt het natuurlijk in de praktijk ook wel eens voor dat de relatie al jaren bestaat, maar deze nooit op papier is gezet, om wat voor reden dan ook. Wat dan?

Benoemd of onbenoemd. Benoemde overeenkomsten, zoals huur- of arbeidsovereenkomsten, kennen een opzegregeling in de wet, dus kunnen op die manier worden opgezegd. Onbenoemde overeenkomsten, zoals distributie- of franchiseovereenkomsten, kennen geen wettelijke regeling en zouden dus in principe niet tussentijds kunnen worden opgezegd. Of toch wel?

Tussentijds opzeggen. Lange tijd was het maar de vraag of tussentijds opzeggen van onbenoemde duurovereenkomsten nu wel of niet kon, juist omdat de wet hierover niets specifieks regelde. Inmiddels is dit in de rechtspraak wel duidelijk geworden: het moet mogelijk zijn om ook dan de relatie te beëindigen. Er is daarbij één maar: het kan zijn dat de omstandigheden zodanig zijn, dat opzegging niet zomaar mogelijk is. In bepaalde gevallen worden er extra eisen gesteld aan de opzegging.

Extra eisen aan tussentijds opzeggen

Opzeggingsgrond. Soms moet er sprake zijn van een voldoende zwaarwegende opzeggingsgrond. Dit hangt erg af van de omstandigheden van het geval, maar een voorbeeld hiervan is dat de wederpartij failliet zou kunnen gaan als de relatie zou voortduren.

Opzegtermijn. Soms moet er een redelijke opzegtermijn in acht worden genomen, bijvoorbeeld om de wederpartij de mogelijkheid te geven om een andere relatie te vinden of om andere stappen te ondernemen om de continuïteit van zijn bedrijf veilig te stellen. Dit kost tijd en u moet daar rekening mee houden in de lengte van de opzegtermijn.

Schadevergoeding. Als u geen redelijke opzegtermijn aanhoudt, kan er een verplichting tot schadevergoeding ontstaan. In dat geval moet u de gemiste opzegtermijn financieel compenseren.

Aanvullende schadevergoeding. Ook als u een redelijke opzegtermijn aanhoudt, kan het zijn dat u verplicht bent tot extra schadevergoeding. Bijvoorbeeld als uw wederpartij net een belangrijke investering heeft gedaan in vol vertrouwen in uw langdurige toekomstige relatie samen.

Langdurige overeenkomsten kunnen tussentijds worden opgezegd, ook al is er geen schriftelijke overeenkomst of is er niets geregeld in een bestaande overeenkomst. Soms kunnen aanvullende eisen aan de opzegging worden gesteld, bijvoorbeeld om de bedrijfscontinuïteit niet in gevaar te brengen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01