Geen problemen met de vervanger van de VAR, maar hoe?
VAR ging, Wet DBA kwam. Sinds vorig jaar is de VAR verdwenen en vervangen door modelovereenkomsten. Aan de hand van deze overeenkomsten krijgen belanghebbenden zekerheid omtrent de vraag of er al dan niet een arbeidsrelatie bestaat als een opdrachtgever een keer een opdrachtnemer inhuurt. De uitvoering van een en ander verloopt echter stroef, omdat de politiek er nog niet uit is wat we eigenlijk onder een arbeidsrelatie moeten verstaan. Daarvan hoeft u echter niet de dupe te worden. De Belastingdienst zal daarom terughoudend optreden voor wat betreft naheffingen en boetes, tenzij u de boel moedwillig probeert te flessen. Een update over deze thriller.
Positie opdrachtgever
Als opdrachtgever loopt u daarom in ieder geval tot 1 juli 2018 maar een zeer beperkt risico op naheffingen en boetes. Verstrekt u dus een opdracht aan een opdrachtnemer en is er geen sprake van een dienstbetrekking, dan hoeft u geen loonheffing in te houden. Dat er geen sprake is van een dienstbetrekking kunt u zeker stellen door een modelovereenkomst te gebruiken. Er zijn algemene en branchegerichte modelovereenkomsten. U kunt ze vinden op de site van de Belastingdienst ( http://www.belastingdienst.nl zoekwoord modelovereenkomsten). Werkt u met en volgens de modelovereenkomst, dan is er geen arbeidsrelatie. Wijkt u ervan af, dan kan het wel een arbeidsrelatie zijn, maar zal de fiscus toch niet naheffen of boetes uitdelen.
Frauduleus handelen? Dit is alleen anders als u frauduleus handelt, ofwel als er duidelijk wel een dienstbetrekking is, maar u toch net doet alsof deze er niet is en dus ook geen loonheffing inhoudt. Alleen dán kan de fiscus toch naheffen en boetes opleggen, maar volgens eigen zeggen betreft het tot nu toe slechts een handvol situaties.
Positie opdrachtnemer
Ook voor u als opdrachtnemer geldt dat u voorlopig niet voor naheffingen en boetes hoefte vrezen. De opdrachtgever kan deze namelijk op u verhalen als er toch sprake van een dienstbetrekking blijkt te zijn. Zoals gezegd heeft u die zekerheid in ieder geval tot 1 juli 2018, tenzij er dus sprake is van fraude. Dan kan de opdrachtgever naheffingen en boetes verwachten en deze op u verhalen.
Ondernemer of niet?
Dit alles zegt echter nog niets over de vraag of u wel als ondernemer wordt aangemerkt. Dit hangt af van de omstandigheden waaronder u werkt. Het is met name van belang dat u ondernemersrisico loopt. Als er geen dienstbetrekking is, kan de fiscus er ook altijd nog van uitgaan dat het bij uw werkzaamheden gaat om ‘resultaat uit overige werkzaamheden’. Een belangrijk verschil met ondernemers is dat u dan geen recht heeft op alle ondernemersfaciliteiten (zelfstandigenaftrek, etc).
Modelovereenkomst niet verplicht. Het gebruik van een modelcontract is niet verplicht. Soms is dit ook niet nodig, als bijv. zonneklaar is dat de feiten en omstandigheden niet op een arbeidsrelatie duiden. En mocht de fiscus hier anders over denken, dan weet u toch dat er alleen gecorrigeerd wordt in geval van fraude. Opdrachtgever en opdrachtnemer hoeven zich dus voorlopig niet door de nieuwe regels te laten weerhouden om dienstverlenende contracten af te sluiten.