Bezwaar- of beroepschrift, is te laat echt te laat?
Termijn. Als de termijn voor bezwaar of beroep zes weken is en u dient uw bezwaar of beroep in na zes weken en een dag, bent u natuurlijk te laat. Toch wordt er geregeld geprocedeerd over de vraag of te laat werkelijk te laat is. Hoe kan dat? Dat heeft alles te maken met de vraag wanneer de termijn van zes weken nu precies aanvangt en wanneer een bezwaar of beroep geacht wordt te zijn ingediend. Bovendien kan een termijnoverschrijding in bijzondere gevallen wel eens verschoonbaar zijn. Hierna wordt verder alleen gesproken over bezwaar bij het bestuursorgaan, maar hetzelfde geldt voor beroep bij de rechter.
Begin en einde. De termijn voor bezwaar vangt aan op de dag na die waarop het besluit op de voorgeschreven wijze is bekendgemaakt. Bij belastingaanslagen of -beschikkingen gebeurt het wel dat u deze eerder ontvangt dan de datum die op de aanslag staat. Dan start de bezwaartermijn op de dag na de dag die op de aanslag staat. Feitelijk heeft u dan dus langer dan zes weken. Het omgekeerde geldt niet: als de datum op de aanslag ligt voor de datum van de bekendmaking, gaan de zes weken pas in na de bekendmaking. De laatste dag is dus zes weken later. Let op. Als de termijn van zes weken eindigt op een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag, wordt de termijn verlengd tot en met de eerstvolgende dag die niet een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag is!
Wanneer is uw bezwaar ingediend?
Dat is het geval als uw bezwaar voor het einde van de termijn is ontvangen. Dat is dus wat anders dan verzonden. Dus als u uw bezwaar op de laatste dag van de termijn van zes weken verstuurt, bent u dus te laat? Jawel, maar … bij verzending per post is uw bezwaar toch tijdig ingediend indien het voor het einde van de termijn ter post is bezorgd, mits het niet later dan een week na afloop van de termijn is ontvangen. Deze uitzondering zult u dan wel moeten bewijzen. Tip. Het is dan dus wel verstandig om aangetekend te verzenden of in elk geval een afgiftebewijs te vragen op het postkantoor. Bent u desondanks toch te laat, dan is er nog een laatste redmiddel, en dat is dat u redelijkerwijs niet in verzuim bent. Daarvan moet u zich in de praktijk niet te veel voorstellen.
Wat speelde er onlangs bij de rechter?
Forse legesaanslag. BV X maakte bezwaar tegen een legesaanslag van € 552.920,- voor de aanvraag van een omgevingsvergunning voor de bouw van een distributiecentrum. De gemachtigde van X deed het bezwaarschrift met dagtekening 26 maart 2014 op 27 maart 2014 op de post. De Gemeente Tilburg ontving het bezwaarschrift op 28 maart 2014 en verklaarde het niet-ontvankelijk wegens termijnoverschrijding, omdat de bezwaartermijn op 26 maart 2014 was geëindigd.
Het Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch, 03.07.2017 (GHSHE:2017:2219) , en (eerder) de rechtbank waren het daarmee eens. De Algemene wet bestuursrecht zegt dat een bezwaarschrift bij verzending per post tijdig is ingediend als het voor het einde van de termijn ter post is bezorgd, mits het bezwaarschrift niet later dan een week na afloop van de termijn was ontvangen. De gemachtigde had steeds verklaard dat het bezwaarschrift, alhoewel gedagtekend op 26 maart 2014, op 27 maart 2014, en dus na afloop van de termijn, ter post was bezorgd. Het bezwaar was volgens het hof dan ook terecht niet-ontvankelijk verklaard.