BELASTINGEN - 14.06.2017

Woning op de balans van uw bouwbedrijf?

Uw eigen woning op de fiscale balans van uw bouwbedrijf zetten, kan dat? En wat betekent dit fiscaal voor uw aangifte inkomstenbelasting? Wat speelde er bij een collega-bouwondernemer? Wat moet u nu weten?

Hoezo keuzevermogen? Uw eigen woning is gewoonlijk verplicht fiscaal privévermogen. Een woning die een functie vervult in uw bedrijf is echter fiscaal keuzevermogen. Dat betekent dat u op het moment van ingebruikneming van de woning kunt kiezen: op de zaak of in privé. Een bedrijfswoning op de zaak komt geregeld voor in de agrarische sector, bij een woon-winkelpand of een artsenpraktijk aan huis. Maar ook in de bouw, zoals onlangs bleek bij de belastingrechter.

Wat speelde er bij de rechter?

Bouw-Vof. X exploiteerde in een firma met zijn echtgenote een bouwbedrijf. In 2009 kocht hij een woning en een bedrijfshal. De bedrijfshal lag ongeveer 10 meter achter de woning en was alleen toegankelijk via de oprijlaan naast de woning. In de woning was één kamer in gebruik als kantoor voor de onderneming.

Aangifte. In zijn belastingaangifte 2010 voerde X de woning op als bedrijfsvermogen. De inspecteur vond echter dat de woning verplicht privévermogen was. X ging in beroep. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden besliste dat een uitsluitend als zodanig gebruikte woning, binnen de grenzen van de redelijkheid, tot het ondernemingsvermogen kon worden gerekend, als het gebruik van de woning mede dienstbaar was aan de bedrijfsuitoefening.

Op balans zetten is akkoord volgens hof. De door X aangevoerde voordelen van wonen op hetzelfde terrein als waar de bedrijfshal, materialen en andere bedrijfsmiddelen stonden, zoals het houden van toezicht, het voorkomen van diefstal en het ter plaatse te woord kunnen staan van klanten, leveranciers en werknemers, betekenden volgens het hof dat de woning dienstbaar was aan de onderneming. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 31.03.2017 (GHARL:2017:2281) , woog ook mee dat er sprake was van een koppelaankoop en X naar zijn zeggen al eens tevergeefs had geprobeerd om alleen de bedrijfshal te kopen. X mocht de woning op zijn balans zetten.

Voor- en nadelen

Eén groot nadeel. Een woning op de zaak heeft één groot nadeel: indien u de woning een keer met winst verkoopt, bent u inkomstenbelasting verschuldigd over de winst. Dus indien u verwacht dat uw woning wel eens behoorlijk in waarde zou kunnen stijgen, is het veiliger om de woning gewoon in privé te zetten.

Het voordeel. Het voordeel van een woning op de zaak is dat u de kosten en afschrijvingen van de woning kunt aftrekken van uw fiscale winst en dat levert u elk jaar een belastingbesparing op.

Zijn alle woonkosten aftrekbaar? Nee, uitsluitend die kosten die normaliter voor rekening van de eigenaar zouden komen indien de woning verhuurd zou zijn. Dus huurderslasten, zoals een nieuw behangetje, binnenschilderwerk, keukeninbouwapparatuur, tuininrichting, etc. kunt u niet aftrekken of afschrijven. Maar wel: (groot)onderhoud, buitenschilderwerk, verbouwingen, opstalverzekering, eigenaarsbelastingen, enz.

Bijtelling privégebruik. Tegenover de aftrek van kosten staat echter wel een fiscale bijtelling, namelijk bijv. voor woningen met een WOZ-waarde tussen de € 75.000,- en € 1.060.000,- is de bijtelling 1,8% van deze waarde voor 2017.

Uw woning fiscaal op de zaak zetten, is in beginsel mogelijk als deze dienstbaar is aan uw bedrijf (bijv. bij een bedrijfshal vanwege toezicht op materialen, contacten met klanten, leveranciers en personeel). Reken wel met de voor- en nadelen. Woningverkoop met winst is belast met inkomstenbelasting.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01