Kopje koffie tijdens het shoppen?
Regels voor ondersteunende horeca
Bestemming en meer ... Of een ondernemer een kopje koffie met iets lekkers mag verkopen in zijn winkel is o.a. afhankelijk van de (beleids)regels in de gemeente. Het structureel verkopen van een kopje koffie valt namelijk onder de bestemming horeca. Hiervoor moet hij dus een (ondersteunende) horecabestemming hebben. Daarnaast moet hij aan de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) voldoen. Als hij ook nog een biertje wil schenken, moet hij ook aan de Drank- en Horecawet voldoen.
Ondersteunend? Veel gemeenten hebben beleidsregels vastgelegd met betrekking tot ‘ondersteunende’ horeca: een horeca-activiteit die de hoofdactiviteit ondersteunt. Bijvoorbeeld een kledingzaak waar kleding wordt verkocht en koffie en wat lekkers wordt geserveerd om de beleving van de klanten te vergroten. Of de barbier die een biertje serveert of de bakker waar men ter plaatse een belegd broodje kan nuttigen. In deze gevallen ondersteunt de horeca-activiteit de hoofdactiviteit.
Wat moet hij allemaal regelen?
Stap 1. Bestemmingsplan. Alleen als het bestemmingsplan ondersteunende horeca toestaat, mag de ondernemer ondersteunende horeca-activiteiten aanbieden. Daarvoor heeft hij echter de medewerking van zijn gemeente nodig.
Gemeente moet meewerken. Mogelijk biedt het bestemmingsplan zelf voldoende mogelijkheden om die medewerking te vragen. Als dat niet zo is, moet de ondernemer de gemeente vragen om van het bestemmingsplan af te wijken. Tip. Dat kan mogelijk met de ‘kruimelgevallenregeling’. Of hij kiest ervoor om geen koffie te gaan schenken. Hij kan zich namelijk niet op het standpunt stellen dat de ondersteunende horeca incidenteel is. Hij wil immers structureel dat kopje koffie schenken.
Voorbeeld.Als een bakker belegde broodjes en drankjes serveert die ter plaatse genuttigd kunnen worden, is dat een structurele ondersteunende horeca-activiteit. Dat er niet veel broodjes en drankjes worden verkocht, maakt niet uit. Het gaat erom dat deze horeca-activiteit structureel wordt aangeboden en deel uitmaakt van de dagelijkse bedrijfsvoering.
Stap 2. Overige vergunningen. Als ondersteunende horeca binnen het bestemmingsplan past, is de ondernemer er nog niet. Mogelijk moet hij op grond van de APV een exploitatievergunning aanvragen. En als de ondernemer een terras voor de deur van zijn winkel wil maken, heeft hij bovendien een terrasvergunning en misschien zelfs een omgevingsvergunning nodig. Gaat hij ten slotte ook alcohol schenken, dan heeft hij tevens een Drank- en Horecawetvergunning met alle overige benodigde papieren nodig.
Kortom: eerst denken dan doen …
Toestemming is vereist. “Kopje koffie mevrouw?” is duidelijk makkelijker gezegd dan gedaan. Zodra de ondernemer ondersteunende horeca-activiteiten gaat exploiteren in zijn kledingwinkel, moet hij ervoor zorgen dat hij in het bezit is van de juiste vergunningen. Beschikt hij hier niet over? Dan kan de gemeente het kopje koffie verbieden en hem een last onder dwangsom opleggen. In het ergste geval moet de gemeente handhavend optreden als de activiteit niet met een vergunning gelegaliseerd kan worden.