BOER EN BEDRIJF - 29.06.2017

Knelgevallen fosfaatrechten

Begin juni is de ‘Commissie knelgevallen fosfaatrechten’ ingesteld. Deze commissie adviseert de staatsecretaris over het eventueel uitbreiden van de knelgevallenregeling voor het fosfaatrechtenstelsel. Wat kunt u verwachten?

Knelgevallenregeling. De peildatum van 2 juli 2015 voor de fosfaatrechten zorgt voor veel knelgevallen. De huidige regeling voor knelgevallen is echter zeer beperkt. Dus heeft de Tweede Kamer aangegeven dat er een commissie ingesteld moet worden die de mogelijkheden voor een ruimere knelgevallenregeling onderzoekt. Deze commissie van vier leden is nu aan het werk.

Advies. De commissie heeft tot taak om een advies uit te brengen over de mogelijkheden om de knelgevallenregeling uit te breiden. Het is de bedoeling dat voor 1 juli 2017 een advies wordt uitgebracht.

Opdracht

De adviescommissie gaat een advies opstellen. Voor dit advies is een aantal criteria opgenomen. De commissie moet:

  • heldere criteria formuleren waaraan melkveehouders moeten voldoen om als knelgeval te worden aangemerkt;
  • aangeven in welke mate melkveehouders die voldoen aan de beschreven criteria worden gecompenseerd;
  • een indicatie geven van de totale omvang van de verruiming en de consequenties voor de hoogte van de generieke afroming voor álle melkveehouders;
  • aangeven voor welke groepen melkveehouders de commissie adviseert af te zien van verruiming van de knelgevallenvoorziening en aangeven op grond van welke overwegingen dit wordt geadviseerd.

Daarnaast is de commissie gevraagd om bijzonder oog te hebben voor bedrijven die voor 2 juli 2015 onomkeerbare financiële verplichtingen zijn aangegaan en voor biologische melkveehouders die op 2 juli 2015 in een bedrijfsontwikkelproces zaten dat zich moeilijk laat combineren met fosfaatrechten, bijvoorbeeld door het proces van omschakeling van gangbaar naar biologisch of vice versa.

Lastige opdracht

De commissie heeft een lastige opdracht. Door het fosfaatproductieplafond is er geen ruimte voor extra fosfaatrechten. Er is juist een generieke afroming nodig om per 1 januari 2018 niet boven het fosfaatproductieplafond uit te komen. Dus moet ieder fosfaatrecht dat extra wordt toegekend door de andere bedrijven opgebracht worden. Hierdoor is een ruime knelgevallenregeling onmogelijk.

Besluit. Staatsecretaris Van Dam zal met het advies een besluit nemen over een eventuele aanvulling van de knelgevallenregeling. Het is dus ook nog niet zeker of het advies van de commissie overgenomen zal worden.

Generieke afroming . Het uitbreiden van de knelgevallenregeling heeft invloed op de hoogte van de generieke afroming. Hoe meer knelgevallen, hoe hoger de generieke afroming. De hoogte hiervan kan dus pas vastgesteld worden als de knelgevallenregeling bekend is. Eerder is aangegeven dat het de bedoeling was om de generieke afroming op 1 juli bekend te maken. Ook hiervan is de verwachting dat dit niet gaat lukken. Een uitbreiding van de knelgevallenregeling leidt tot een hogere generieke afroming voor bedrijven die in 2015 niet grondgebonden waren. Omdat dit beperkt moet blijven, zal de uitbreiding van de knelgevallenregeling ook beperkt zijn.

Een uitbreiding van de knelgevallenregeling leidt tot een hogere generieke afroming voor bedrijven die in 2015 niet grondgebonden waren. Omdat dit beperkt moet blijven, zal de uitbreiding van de knelgevallenregeling ook beperkt zijn. De Commissie knelgevallen fosfaatrechten is met handen en voeten gebonden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01