Uw volgende stap

RE-INTEGRATIE - 22.06.2017

Is hij nu wel of niet ziek?

Stel, uw werknemer meldt zich ziek, maar u twijfelt of hij wel echt ziek is of dat er iets anders aan de hand is. Voor u het weet, belandt u in een vervelende discussie. Welke wettelijke acties kunt u ondernemen en hoe pakt u dat aan?

Het begint met de bedrijfsarts

Bij twijfel snel schakelen. Als u twijfelt aan de ziekmelding van de werknemer, is het belangrijk de bedrijfsarts zo snel mogelijk in te schakelen. Immers, de privacywetgeving is streng en verbiedt u te vragen naar de aard en oorzaak van de ziekte. Die vragen moet de bedrijfsarts stellen, waarna hij u die informatie kan geven die voor uw bedrijfsvoering van belang is. Zodra de bedrijfsarts constateert dat er ‘geen sprake is van ziekte of gebrek’, dan is er iets anders aan de hand. Tip. Onderneem dan meteen actie.

Een conflictsituatie

Arbeidsconflict. Ook als de ziekte is veroorzaakt door een arbeidsconflict, heeft u als werkgever een loondoorbetalings- en re-integratieverplichting. Uw werknemer moet dan gehoor geven aan uw redelijke verzoeken om het conflict op te lossen en hij moet het advies van de bedrijfsarts opvolgen. Het komt helaas voor dat een werknemer zich werkelijk onuitstaanbaar opstelt en dat het overduidelijk is dat het geschil veroorzaakt wordt door de werknemer. Houd ook in zo’n situatie de regie in handen. Van u wordt een actief optreden verwacht om de relatie te verbeteren.

Werknemer is niet ziek en werkt niet

Geen ziekte of gebrek. Als werkgever bent u afhankelijk van de rapportages van de bedrijfsarts. Als deze vaststelt dat er geen sprake is van ‘ziekte of gebrek’, moet de werknemer terugkeren naar de werkvloer.

Geld. Als er sprake is van ziekte, moet u het loon doorbetalen. Maar als er geen sprake is van ziekte, geldt de hoofdregel ‘geen arbeid, geen loon’. Als dat het geval is, hoeft u geen loon door te betalen.

Loon stoppen ... Als de werknemer zonder deugdelijke grond weigert passend werk te doen of als hij zijn herstel zelf vertraagt of belemmert, hoeft u zijn loon niet te betalen. U mag zijn loon dan stopzetten. Let op. U moet deze sanctie schriftelijk aankondigen en (later) bevestigen.

... of opschorten? Als de werknemer u niet in staat stelt te controleren of hij ziek is (en recht heeft op loon) en hij de controle- of verzuimvoorschriften niet opvolgt, mag u als sanctie het loon opschorten. Zodra de werknemer deze voorschriften alsnog opvolgt, moet u zijn loon met terugwerkende kracht betalen. Let op. U moet deze sanctie schriftelijk aankondigen en (later) bevestigen.

Download de modelbrief ‘Loon stopzetten’, de modelbrief ‘Loon opschorten’ de checklist ‘Loonsanctie’ en een model ‘Verzuimreglement’ van http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 22.16.04).

Deskundigenoordeel. Het kan zijn dat de werknemer het niet eens is met het oordeel van de bedrijfsarts en weigert het werk te hervatten. Hij kan dan, tegen een vergoeding van € 100,-, het UWV vragen om een deskundigenoordeel. Let op. Als u als werkgever een deskundigenoordeel aanvraagt, kost u dat € 400,-.

En het loon dan? Zodra de bedrijfsarts geen ziekte of gebrek constateert, mag u het loon van de werknemer over de niet-gewerkte dagen inhouden. Dat kan dus ook in afwachting van een deskundigenoordeel. Let op. Als de verzekeringsarts van het UWV vindt dat de werknemer wel ziek was, moet u het loon alsnog betalen.

Vindt de bedrijfsarts dat er geen sprake is van ziekte of gebrek, sommeer de werknemer dan schriftelijk om het werk te hervatten. Stel een duidelijke termijn. Kondig een loonstop aan als sanctie. Dit zijn de wettelijke acties die tot uw beschikking staan.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01