Hoe gaat u om met collectieve vrije dagen?
Collectieve vrije dagen
Het kan heel interessant zijn om uw werknemers een of meerdere verplichte vrije dagen op te laten nemen, bijvoorbeeld in periodes waarvan u op basis van ervaring weet dat het heel rustig is en er weinig werk is. In bepaalde branches is het een jaarlijks terugkerend fenomeen om het bedrijf zelfs enkele weken (vrijwel) geheel te sluiten, zoals in de bouw.
Wees tijdig. Laat uw werknemers aan het begin van het jaar al weten welke collectieve dagen u aanwijst. Als uw medewerkers er rekening mee kunnen houden, is de acceptatie groter.
Voorwaarden voor aanwijzen
U mag als werkgever dus verplichte, collectieve vrije dagen aanwijzen. Maar dat mag niet zomaar.
- Het aanwijzen van verplichte vrije dagen moet in de arbeidsovereenkomst vastliggen of in een reglement of cao zijn vastgelegd.
- Het aantal collectieve dagen moet van tevoren bekend zijn.
- De verplichte, collectieve vrije dagen moet u (net als gewone vakantiedagen) doorbetalen. Dit is alleen anders na uitdrukkelijke instemming van de werknemer.
Van het vakantiesaldo afschrijven? Of zo’n collectieve dag van het vakantiedagensaldo van de werknemer wordt afgeschreven, hangt af van wat u als werkgever wilt:
- De collectieve dag gaat ten koste van een vakantiedag.
- U kent het als een ‘pretverlofdag’ toe, zonder dat dit de werknemers een vakantiedag kost.
Tip. Zorg dat het op voorhand duidelijk is hoe u omgaat met deze collectieve vrije dagen. Tip. Wijs niet alle vakantiedagen aan als verplichte, collectieve vrije dagen. Laat uw werknemers ook de ruimte om meerdere dagen per jaar zelf in te delen.
Samenloop met ziekte
Geen vakantie bij ziekte. Soms gebeurt het dat een van uw medewerkers ziek is op een door u vastgestelde verplichte vrije dag of een werknemer is langdurig ziek of zwanger. Hoe gaat u dan om met deze samenloop? Eigenlijk net zoals bij reguliere vakantiedagen. Hier geldt dus het principe dat een ziektedag geen vakantiedag is wanneer de werknemer van deze dag niet als van een vakantiedag heeft kunnen genieten.
U moet sowieso het loon doorbetalen. Een werknemer die (langdurig) ziek of zwanger is op een verplichte, collectieve vrije dag, moet sowieso gewoon doorbetaald krijgen. Let op. Als dit in de arbeidsovereenkomst of in het verzuimreglement is vastgelegd, kan dat ’maar’ 70% in plaats van 100% van het loon zijn. Daarnaast zal een dergelijke dag in de meeste gevallen niet ten koste van het vakantiedagensaldo van de zieke werknemer gaan. Tip. Als in de arbeidsovereenkomst of in het verzuimreglement staat dat een of meer bovenwettelijke vakantiedagen als ziektedagen kunnen worden aangemerkt, mag u zo’n dag wel afschrijven van het vakantietegoed van de werknemer.
Tip. Zorg dat u de gewenste regels rond vakantie, verlof en verzuim goed en duidelijk vastlegt in de arbeidsovereenkomst of een personeels- c.q. verzuimreglement. Anders loopt u het risico dat u zich niet op deze regels kunt beroepen.