RECHT - 22.06.2017

Geld verdienen met de bescherming van uw product

Intellectuele eigendomsrechten zorgen er in eerste instantie voor dat u eigenaar wordt van hetgeen door u is bedacht en dit te beschermen tegen kopieergedrag van anderen. Maar hoe kunt u deze bescherming omzetten in geld?

Nieuw eigendom

Uitvinding beschermen. Stel, u heeft een nieuw design-koffiezetapparaat ontworpen, waarmee uw cappuccino nog lekkerder smaakt. U vraagt een octrooi aan voor de technische uitvinding, een modelrecht voor het ontwerp en een merk voor de mooie naam die erbij hoort. Het belangrijkste doel van deze eigendomsrechten is dat u uw uitvinding beschermt tegen kopieergedrag van anderen. U heeft daarmee als enige het recht op de uitvinding verkregen en mag hiermee doen wat u wilt.

Licenties. Zo gezegd, zo gedaan: u start de verkoop van de apparaten en het gaat goed. Natuurlijk vraagt u zich af hoe u uw omzet kunt verhogen. Er zijn verschillende opties, maar een relatief makkelijke optie is het verlenen van licenties. U hoeft dan zelf niet te investeren.

Toestemming verlenen

Wat is het? Bij het verlenen van een licentie geeft u uitdrukkelijk toestemming aan een ander om uw uitvinding, ontwerp of merk ook te gebruiken.

Gratis? Uiteraard kunt u de toestemming gratis verlenen. Het kan immers zijn dat u uw recht wilt delen met anderen, terwijl u toch zelf wilt blijven bepalen wie het gaat gebruiken. Soms wordt dit ook gedaan om het gebruik van het merk aan te kunnen tonen. De merkregistratie vervalt namelijk indien het merk voor een bepaalde periode niet door uzelf of door anderen wordt gebruikt.

Meestal toch royalty’s. Meestal ligt het echter meer voor de hand om een vergoeding te vragen voor het gebruik van uw rechten. De vergoeding kan een bepaald percentage zijn, gebaseerd op de omzet die de ander maakt, of een vast bedrag. Door deze vergoeding, ook wel royalty’s genoemd, maandelijks te laten uitbetalen, bent u verzekerd van een maandelijks extra inkomen, of u zelf nu gebruik maakt van uw rechten of niet.

Grenzen aan het gebruik

Exclusief. U kunt deze licentie exclusief aan een ander ‘weggeven’. In dat geval mag er niemand anders, ook uzelf niet, gebruik maken van uw rechten. Dit kan handig zijn, bijvoorbeeld als u deze rechten zelf niet meer gebruikt of wilt gebruiken, maar de rechten ook niet wilt verkopen aan een ander. Door middel van royalty’s (de licentievergoeding) heeft u toch inkomsten.

Regionaal. U kunt echter ook de rechten verdelen over gebieden. Meneer X krijgt het exclusieve gebruiksrecht voor Noord-Nederland, meneer Y voor Zuid-Nederland en zelf behoudt u uw rechten voor Midden-Nederland.

Niet exclusief. Als u uw markt wilt uitbreiden zonder gebieden af te bakenen, is het logischer om niet-exclusieve licenties te verlenen. In dat geval mag u er zoveel verlenen als u maar wilt en aan wie u maar wilt.

Sublicenties. Daarnaast kunt u ook aan de ander, naast de toestemming voor het gebruik, de toestemming verlenen om deze toestemming weer door te geven aan anderen. Dit heet sublicentiëring. Uiteraard is er ook de mogelijkheid om uitdrukkelijk aan de ander te verbieden uw toestemming door te geven aan anderen. Voordeel van dit verbod is dat u dan altijd zelf in de hand heeft wie er van uw rechten gebruik mag maken en dat houdt een en ander overzichtelijker.

Een relatief eenvoudige manier om met uw uitvinding en daarbij behorende intellectuele eigendomsrechten meer geld te verdienen, is het uitgeven van licenties. Bedenk wel goed van tevoren wat voor licentie u wilt verlenen en met welk doel, om zo niet te veel weg te geven.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01