PERSONEEL - 30.06.2017

De tijd van de stagiairs komt weer, waar fiscaal op letten?

Stagiairs zijn vaak net zo waardevol als gewone werknemers. Door de combinatie van leren en werken heeft zowel uw praktijk als de stagiair er voordeel van. Met welke fiscale regels heeft u dan te maken?

Wil de echte stagiair opstaan? Bij de fiscale regels voor een stagiair is om te beginnen van belang of er wel sprake is van een stagiair. Doet de stagiair hetzelfde werk als ander personeel en ontvangt hij ook gewoon het minimumloon of meer, dan is er sprake van een gewone dienstbetrekking. Hierop zijn dezelfde regels van toepassing als voor de gewone werknemer. Is de situatie duidelijk afwijkend, dan gelden er wel speciale regels.

Fictieve dienstbetrekking?

Voor een stagiair die naast het onderricht ook een kostenvergoeding en een beloning ontvangt, geldt de zogenaamde fictieve dienstbetrekking. Over het deel ‘beloning’ moet u loonheffing inhouden. De stagiair is verder alleen verzekerd voor de ZW en de wet Wajong. De kostenvergoedingen zijn onbelast, voor zover ze binnen de fiscale grenzen vallen, zoals een reiskostenvergoeding van € 0,19 per km. Is een vergoeding royaler, dan is het meerdere belast of u kunt het onderbrengen in de werkkostenregeling. Het blijft dan voor de stagiair onbelast en u betaalt alleen 80% eindheffing als u met al uw vergoedingen en verstrekkingen boven 1,2% van de loonsom uitkomt.

Geen fictieve dienstbetrekking?

Krijgt een stagiair alleen onderwijs en een vergoeding van de werkelijk gemaakte kosten, dan is er geen fictieve dienstbetrekking. U hoeft dan ook geen loonheffing of premies in te houden. Kosten vergoeden doet u volgens de geldende normen.

Stagevergoeding linea recta naar school? U hoeft ook geen loonheffing en premies af te dragen, als u de stagevergoeding rechtstreeks aan de school betaalt. Er moet dan wel voldaan worden aan de volgende voorwaarden:

  • U dient de stagevergoeding rechtstreeks aan de school of het stagefonds te betalen.
  • De school mag de stagevergoeding alleen voor algemene schoolse activiteiten gebruiken, zoals een schoolfeest.
  • De school of het stagefonds dient de stagevergoeding en de besteding ervan te administreren.
  • U legt binnen twee maanden na afloop van het jaar de volgende gegevens in uw administratie vast: de naam, het adres en het BSN-nummer van de stagiair/de naam en het adres van de school of het stagefonds/het bedrag van de beloning. Hierbij vermeldt u ter referentie: 14 december 2010, nr. DGB2010/2202m.

Buitenlandse stagiairs?

Andere voorwaarden. Uitgangspunt is dat u geen loonheffing hoeft in te houden als:

  • het stagebeloningen betreft in de vorm van een vergoeding voor kosten van levensonderhoud (of gelijksoortige verstrekkingen in natura) of zakgeld van maximaal € 100,- per maand;
  • de stageverlener of de stagiair desgevraagd de kosten kan onderbouwen met nota’s en kwitanties;
  • de stagiair niet langer dan zes maanden in Nederland verblijft en meer dan 50% van de tijd beschikbaar is voor het volgen van een opleiding en het doorlopen van een of meer praktijkstages.

Let op. Wordt niet aan bovenvermelde eisen voldaan, dan moet u loonheffing inhouden, tenzij in internationale verdragen anders is afgesproken.

Een stagevergoeding is in beginsel gewoon belast, tenzij het kostenvergoedingen betreft. Inhouding van loonheffing hoeft niet als u de vergoeding rechtstreeks aan de school overmaakt. Houdt u zich wel aan de voorwaarden, om naheffingen te voorkomen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01