BIJTELLING PRIVÉGEBRUIK - 26.06.2017

Busje komt zo ..., en de fiscale bijtelling dan?

Voor het vervoer van uw gasten is het een uitkomst als u over een bedrijfsbusje beschikt. Maar hoe zit het dan met de beruchte bijtelling? Hoe kunt u die voor uzelf of voor uw werknemer voorkomen en waar moet u dan op letten?

Transfer als extra service? Als extra service vervoert menig hotel zijn gasten van en naar het vliegveld. Vaak wordt hiervoor een MPV met soms wel zeven zitplaatsen ingezet of een bus met nog meer zitplaatsen. Dit is goedkoper dan wanneer u regelmatig een taxi laat voorrijden. Maar hoe zit het dan precies met de bijtelling? Wat bijvoorbeeld als de auto mee naar huis wordt genomen om ‘s morgens vroeg al gelijk de eerste gasten van het vliegveld te halen?

In beginsel bijtellen, maar ...

Auto’s waarmee meerdere personen vervoerd kunnen worden, zijn meestal personenauto’s en dus geldt in beginsel gewoon de bijtelling. De auto’s zijn vaak behoorlijk prijzig en dus zal het soms de bedoeling zijn de bijtelling, in 2017 standaard 22% en voor volledig elektrische auto’s 4%, te voorkomen. Waarop moet u dan letten?

Geen bijtelling autobus. Gaat het niet om een personenauto maar om een bus waarmee meer dan acht personen kunnen worden vervoerd, dan hebben we het fiscaal over een autobus. Hiervoor geldt niet de standaardbijtelling, maar moet het werkelijke privévoordeel als loon worden aangemerkt. Houd voor zulke busjes dus een goede rittenadministratie bij, want het privévoordeel kan dan zomaar enkele euro’s per kilometer bedragen.

Zakelijk/privé/woon-werkverkeer? Om de bijtelling te voorkomen, mag de auto niet meer dan 500 kilometer privé worden gebruikt. Woon-werkverkeer wordt voor de bijtelling als zakelijk aangemerkt. De auto kan dus voor het woon-werkverkeer gebruikt worden zonder dat u last heeft van de bijtelling, dus ook als vanuit het huisadres direct naar het vliegveld wordt gereden om gasten op te halen. Let op. Uiteraard is daarbij wel van belang dat u dit alles goed registreert, om te voorkomen dat een dergelijke rit als privé wordt aangemerkt.

Rittenregistratie? De eisen die de fiscus hieraan stelt, zijn hoog. Zo moet u iedere rit een nummer geven, de datum, de begin- en eindstand van de kilometerteller, het begin- en eindadres, eventuele omrijkilometers en of het een zakelijke of een privérit is, noteren. Met een rittenregistratie kan dit eenvoudiger en voorkomt u dat uw rittenstaat verworpen wordt en u toch een bijtelling krijgt. Overigens is een rittenregistratie niet verplicht, maar wel onmisbaar omdat u desgevraagd moet bewijzen dat u met de auto niet meer dan 500 kilometer privé heeft gereden.

Een rekentool ‘E-rittenregistratie’ kunt u downloaden via http://tipsenadvies-horeca.nl/download (HR 21.09.03).

Maar er is ook een alternatief

Auto niet ter beschikking stellen. U kunt er bij werknemers ook voor kiezen een auto niet ter beschikking te stellen, maar deze alleen voor zakelijke ritten te gebruiken. De werknemer mag dan met de auto alleen ritten rijden waartoe u hem opdracht heeft gegeven en kan niet zelf over de auto beschikken. Dit blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad, 29.05.2015 (HR:2015:1360) . Let op. Gebruik voor het woon-werkverkeer is dan ook niet mogelijk. Dit kan lastig zijn als het de bedoeling is om ook vanaf huis gasten op te halen. Het voordeel is wel dat u bij deze keuze geen kilometerstaat hoeft bij te houden om de bijtelling te voorkomen. Wel blijft dat u moet bewijzen dat u de auto niet zelf privé gebruikt.

Stelt u een bedrijfsbusje ter beschikking waarmee gasten vervoerd moeten worden, dan geldt in beginsel toch de bijtelling. Dit kan voorkomen worden door met de bus niet meer dan 500 km privé te rijden, of nog beter, het busje helemaal niet privé ter beschikking te stellen, ook niet voor woon-werkverkeer.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01