Wie o wie doet een deskundigenoordeel?
Deskundigenoordeel. Als werkgever kunt u een deskundigenoordeel aanvragen als de re-integratie van uw werknemer is vastgelopen, bijvoorbeeld omdat u een meningsverschil heeft met uw werknemer over de re-integratie. Als de door u ingeschakelde experts (zoals de bedrijfsarts) u dan niet verder kunnen helpen, kunt u het UWV vragen een deskundigenoordeel te geven.
Uit de praktijk. Het UWV houdt daarbij de grenzen steeds scherper in de gaten. Als een deskundigenoordeel geen verband houdt met de re-integratie, geeft het UWV steeds vaker niet thuis. Dat speelde onlangs bij een collega-werkgever.
Die bedrijfsarts snapt het niet ...
Bioboeren. Boerderij Bio heeft stallen én een winkel waar biologische producten ‘uit eigen stal’ verkocht worden. Teun werkt met vier collega’s in deze winkel en heeft sinds twee maanden een vaste aanstelling. Teun kan uit de voeten op verschillende plekken in de winkel, maar sinds Birgit de nieuwe leidinggevende is, gaat het op de werkvloer niet zo lekker met Teun.
Voorschot. Teun heeft een aantal keer een voorschot gevraagd op zijn loon. Hij heeft dit gekregen maar Birgit heeft daar wel vragen bij gesteld. Dat is Teun in het verkeerde keelgat geschoten en het resultaat was dat hij zich ziek meldde. Bio en Birgit melden Teun bij de arbodienst en gaan ervan uit dat Teun snel weer aan de slag zal gaan.
Tegenvaller. De bedrijfsarts stelt echter vast dat Teun volledig arbeidsongeschikt is, dus keert Teun voorlopig niet terug naar zijn werkplek. Vier weken later vindt de bedrijfsarts nog steeds dat Teun volledig arbeidsongeschikt is. Ondertussen is Teun al ruim 10 weken ziek thuis en Bio wil een onafhankelijk oordeel over de mate van de ziekte van Teun van het UWV.
Niks deskundigenoordeel
Ander doel. Het UWV laat Bio weten dat het dit deskundigenoordeel niet zal uitvoeren. Het UWV geeft als reden dat Bio geen oordeel wil hebben over de re-integratie van Teun, maar wil weten of het UWV de visie van de bedrijfsarts plausibel vindt. Het UWV geeft daarvoor deze verklaring:
Wanneer de werkgever het niet eens met de bedrijfs-arts moet er een andere bedrijfsarts van de betreffende (of een andere) arbodienst, onafhankelijk een keuring uitvoeren bij de werknemer. Wanneer deze tweede arts ook van mening is dat er sprake is van volledige arbeidsongeschiktheid zal het UWV daarmee instemmen. Wanneer deze tweede arts echter van mening is dat er géén sprake is van volledige arbeidsongeschiktheid, dan pas zal het UWV onafhankelijk keuren.
Let op. Als werkgever bent u volledig verantwoordelijk voor de re-integratie. Als werkgever komt u door deze visie van het UWV echter in een vervelende spagaat. Wat dan?
Tip 1. Ga in overleg met de arbodienst. Uiteindelijk bent ú opdrachtgever.
Tip 2. Schakel uw verzuimverzekering in. Deze is er ook bij gebaat dat de ziekteperiode zo kort mogelijk duurt.
Tip 3. Vraag het UWV om namen van onafhankelijke arbodiensten bij u in de buurt en vraag hen om een onafhankelijke keuring.
Tip 4. Zorg vanaf het begin voor een goed dossier. U wordt er als werkgever immers op afgerekend.