Wat wil de fiscus nu extra met horizontaal toezicht?
Horizontaal toezicht. De voordelen van horizontaal toezicht (HT) zijn inmiddels wel bekend: u heeft één aanspreekpunt bij de Belastingdienst, er is sneller zekerheid over de aanslag en er is aangepast (in de praktijk: minder) toezicht (bijvoorbeeld bij controles en vragenbrieven). Uw fiscaal dienstverlener (adviseur) kan voor u afspraken maken voor uw eigen fiscale aangelegenheden (een individueel convenant) of voor de aangelegenheden van al zijn klanten (een fiscaal dienstverleners (FD)-convenant). Als belangrijk nadeel wordt vaak de zwaardere zorgplicht en administratieve last (procedures op orde) ervaren.
Fiscaal dienstverlenersconvenant
Klanten. Een FD-convenant heeft dus betrekking op alle klanten van de fiscaal dienstverlener. De fiscus gaat er daarbij van uit dat als deze fiscaal dienstverlener een klant aanmeldt, er HT-afspraken worden gemaakt voor alle belastingen, ‘middelen’ in fiscaal jargon. Concreet praten we dan over de inkomsten-, de vennootschaps-, de loon- en de omzetbelasting (btw). Is de fiscaal dienstverlener niet de adviseur voor een bepaald middel, bijvoorbeeld niet voor de btw, dan ziet het convenant hier natuurlijk niet op. Zo handelen veel ondernemers hun eigen btw-aangifte zelf af. Maar zoals gezegd: er is wat veranderd.
FD-convenant ook voor invordering
Tijdig en volledig belasting betalen. De onlangs verschenen ‘Leidraad Horizontaal Toezicht - Fiscaal dienstverleners’ bepaalt dat HT voortaan ook betrekking heeft op het tijdig en volledig betalen van belastingschulden. Ook uw fiscaal dienstverlener heeft daar volgens de fiscus een rol in. Bij het selecteren van ondernemers die naar de mening van de fiscaal dienstverlener geschikt zijn voor deelname aan HT, moet namelijk voortaan ook aandacht worden besteed aan het betaalgedrag van de betreffende ondernemer/klant en aan mogelijke liquiditeitsproblemen.
Wat betekent dit voor de praktijk?
Aanmelden voor horizontaal toezicht? Klanten van fiscaal dienstverleners met fiscale betalingsachterstanden kunnen dus niet meer zonder verdere vragen voor HT worden aangemeld. En betalingsonwil betekent geen HT.
Opdracht en volmacht. Verder moeten de opdracht en volmacht van de fiscaal dienstverlener zich (gaan) uitstrekken tot het behartigen van de belangen van de klant ten behoeve van de invordering. Het gevolg hiervan is dat de machtiging uitdrukkelijk betrekking heeft op de invordering van belastingschulden.
Aansluitovereenkomst. Dit moet ook tot uiting komen in de aansluitovereenkomst die de ondernemer bij aanmelding voor HT bij de fiscus heeft getekend. Let op. Al eerder getekende aansluitovereenkomsten moeten aangepast worden.
Bij betalingsproblemen. Uiteraard is uw fiscaal dienstverlener niet aansprakelijk voor de belastingbetaling van u als klant. U blijft zelf hiervoor aansprakelijk. Wel wordt van de adviseur en de klant verwacht dat zij betalingsproblemen tijdig melden bij de fiscus en dit schriftelijk kunnen onderbouwen. Van zijn kant belooft de fiscus bij betalingsproblemen samen met uw fiscaal dienstverlener te zoeken naar een oplossing, uiteraard binnen de mogelijkheden van de wet.