GEMEENTELIJKE HEFFINGEN - 24.03.2017

Uw WOZ-beschikking komt er weer aan

U heeft onlangs uw WOZ-beschikking voor dit jaar weer ontvangen of deze valt binnenkort in de bus. Wanneer heeft het zin in bezwaar te gaan, hoe moet dat en op welke punten moet u met name letten?

Ja, dat heeft zin. Gemeentes zijn verplicht u jaarlijks een nieuwe WOZ-beschikking voor uw woning te sturen. Dat deze niet altijd juist wordt vastgesteld, is een feit. Tegen 1,1% van alle beschikkingen, oftewel 87.000 keer, wordt jaarlijks bezwaar aangetekend. Een bezwaar wordt in ongeveer de helft(!) van de gevallen gehonoreerd. Dit leidt gemiddeld tot een waardeverlaging van 11,6%. Waarom is bezwaar zo belangrijk en waar moet u speciaal op letten?

Belang WOZ-beschikking

Uw WOZ-beschikking is om te beginnen bepalend voor het bedrag dat u aan de gemeente kwijt bent aan onroerendezaakbelasting (OZB). Dit bedrag stijgt in 2017 maar weer eens met gemiddeld 1,3%, maar er zijn ook gemeentes waar de stijging zelfs 12% bedraagt. Daarnaast bepaalt de WOZ-waarde ook wat u kwijt bent aan het eigenwoningforfait in de inkomstenbelasting. De woningprijzen zijn onlangs weer fors gestegen, maar toch betaalt u nog altijd 0,75% over de WOZ-waarde.

Dat scheelt over de laatste jaren al snel enige honderden euro’s aan extra bijtelling. Dit effect is nog sterker als uw woning als ondernemerswoning is aangemerkt, want dan bedraagt het forfait zelfs 1,8%. Verder is de WOZ-waarde bepalend bij erven, schenken en het waarderen van een woning in box 3. Controleer dus de waarde.

Vergelijkingsmethode

Een gemeente verkrijgt de WOZ-waarde van woningen in veruit de meeste gevallen via vergelijking met andere woningen en met behulp van recente verkoopcijfers. Ga na met welke woningen uw woning vergeleken is en of deze onderling niet teveel verschillen. De gemeente moet u hierover informeren. Gemeentes gaan zelf ook via http://www.wozwaardeloket.nl na wat de WOZ-waarde van uw woning is vergeleken met andere woningen.

Omgevingsfactoren. Houd bij de juiste waardevaststelling rekening met omgevingsfactoren. Een vergelijkbare woning kan in een andere buurt of op een andere locatie een volledig andere waarde hebben. Denk aan geluid- en stankoverlast van verkeer, bedrijven, horeca of scholen. Ook scheelt het nogal of u naast een fabriek of een park woont.

Individuele factoren. Gemeentes houden bij de waardering voor de WOZ in het algemeen te weinig rekening met individuele factoren, omdat men hiervan niet op de hoogte is. Dit is alleen anders als woningen individueel getaxeerd zijn en dit komt weinig voor. Daarom wordt bijvoorbeeld meestal geen rekening gehouden met achterstallig onderhoud, vochtoverlast of een verouderde verwarming, keuken of badkamer.

Ga in bezwaar

Heeft u een of meerdere factoren gevonden op basis waarvan u tot de conclusie komt dat uw woning te hoog is gewaardeerd, ga dan in bezwaar.

Een modelbezwaarschrift kunt u downloaden via http://tipsenadvies-medicus.nl/download (MD 10.01.07).

Bij ingewikkelde zaken of een groter financieel belang kunt u ook een taxateur of adviseur inschakelen. De laatste jaren zijn er ook steeds meer adviseurs die op basis van no cure, no pay werken. U betaalt dus alleen als uw WOZ-waarde verlaagd wordt. Aan u de keuze.

Ga in bezwaar tegen uw WOZ-beschikking als uw woning te hoog is gewaardeerd. Dit komt met name voor als er onvoldoende rekening is gehouden met omgevingsfactoren (geluid, stank, verkeer, etc.) of met individuele factoren (vochtoverlast, achterstallig onderhoud). Download ons modelbezwaarschrift.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01