INKOMSTENBELASTING - 30.03.2017

U wijzigt bedrijfsactiviteiten, wat met oud verlies?

Als u structureel verlies maakt, is het geen gek idee om eens een ander bedrijf te beginnen. Maar hoe zit het met de gemaakte verliezen? Kunt u die verrekenen met de winsten van uw toekomstige toko? Wat vond de rechter hiervan?

Verandering van spijs doet eten. Een echte ondernemer zit niet voor één gat gevangen. Lukt het niet met het ene bedrijf, dan zijn de meesten echt niet te beroerd om eens wat anders te proberen. Dat heeft echter ook gevolgen voor de te verrekenen verliezen, zo bleek onlangs voor de rechter van de Hoge Raad, 27.01.2017 (HR:2017:87) . Wat speelde er en wat kunt u hiermee?

Aandachtsgebied verleggen

Werkbemiddeling of spraakverbetering? In de betreffende zaak ging het om een collega van u die een bedrijf was begonnen dat zich toelegde op arbeidsbemiddeling. Ondanks alle goede bedoelingen leed het bedrijf over een periode van tien jaar een verlies van ruim een ton. Deze verliezen verrekende uw collega met zijn arbeidsinkomsten. Uw collega zat echter niet bij de pakken neer en verlegde zijn aandachtsgebied naar hulpverlening voor personen met spraakproblemen. Dit bleek lucratief, want dit bedrijf behaalde wel winst.

Inspecteur zat dwars. De inspecteur was echter van mening dat dit bedrijf niets te maken had met het verliesgevende bedrijf. Hij stond de verliesverrekening niet toe en stelde dat er fiscaal nooit sprake was geweest van een onderneming.

Wat zei de rechter?

De rechter was het met de inspecteur eens en stond de verliesverrekening evenmin toe. Volgens de rechter was er sprake van een substantiële wijziging van de aard van de activiteiten. Dit bleek uit het feit dat de deelname van een derde aan het bedrijf niet was gebaseerd op de in het verleden behaalde resultaten, maar op de mogelijke toekomstige omzet. Ook waren er verschillen inzake de doelgroepen van het bedrijf en wijzigingen in marketing, promotie en het businessmodel. Het verliesgevende bedrijf was in de ogen van de rechter fiscaal dus nooit een bedrijf geweest.

Wat is fiscaal een onderneming? Zoals ook uit deze zaak blijkt, kunt u met de fiscus verschillen over de vraag of er fiscaal gezien wel sprake is van een onderneming. Hierbij is vooral van belang of er objectief gezien een redelijke kans is dat er winst te verwachten valt. Maakt u jarenlang verlies, dan zal dit niet snel het geval zijn. Verliesverrekening is dan niet mogelijk.

Wijziging activiteiten?

Zoals uit deze zaak blijkt, biedt in die gevallen een wijziging van de bedrijfsactiviteiten ook geen oplossing. Liggen deze te ver uit elkaar en blijkt dit ook uit de feiten, dan zal de inspecteur stellen dat er sprake is van twee activiteiten die elkaar in de loop der tijd zijn opgevolgd. De verliesgevende bedrijfsactiviteiten worden dan fiscaal niet als onderneming aangemerkt, de winstgevende wel.

Eerst verlies, dan winst? Omdat het moeilijk is te voorspellen wat de toekomst brengt, bevat de fiscale wetgeving voor twijfelgevallen een escape. U kunt namelijk in het jaar waarin de fiscus uw bedrijf wel fiscaal erkent, alsnog de kosten uit de voorgaande vijf jaren ten laste van de winst brengen. Let op. U heeft dan helaas niet met terugwerkende kracht alsnog recht op ondernemersfaciliteiten. Ga er dus niet al te makkelijk mee akkoord als de fiscus uw bedrijf niet wil erkennen en probeer hard te maken dat er op niet al te lange termijn winst te verwachten is.

Bij een wijziging van bedrijfsactiviteiten is verliesverrekening niet mogelijk als uw eerste bedrijf vanwege deze verliezen fiscaal niet erkend wordt. Aanloopverliezen zijn daarentegen wel verrekenbaar. Bij twijfel kunt u genoegen nemen met kostenverrekening over de voorgaande vijf jaar.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01