GEBOUW EN GROND - 24.03.2017

Schuur staat 5 cm op grond van buren, dus afbreken?

Volgens het Kadaster staan een schuur en schutting over de gehele lengte 5 cm op buurmans grond. Moet deze ‘overbouw’ op buurmans grond altijd worden verwijderd? Wat heeft de rechter beslist in deze zaak tussen twee buren?

Schuur met schutting. Bart en Fons zijn al jarenlang buren van elkaar. De erfafscheiding tussen hun tuinen wordt gevormd door een houten schutting die door Fons is geplaatst. De schutting sluit precies aan op de schuur van Fons en loopt in een rechte lijn naar achteren.

Kadaster. Omdat Bart twijfelt over de juiste ligging van de perceelsgrens, geeft hij opdracht aan het Kadaster om zijn perceel opnieuw in te meten. Uit het onderzoek blijkt dat zowel de schuur als de schutting over de gehele lengte 5 cm op zijn grond staan. Zijn tuin blijkt dus 5 cm breder te zijn dan gedacht. Dus eist hij van Fons dat zowel de schutting als de schuur worden afgebroken en 5 cm worden verplaatst.

Schuur staat er al 30 jaar. Met het afbreken en verplaatsen van de schutting heeft Fons niet zoveel moeite, maar de schuur is een ander verhaal. Die staat er al meer dan 30 jaar. Afbraak daarvan brengt hoge kosten met zich mee. De lengte van de schuur is vijf meter. Met een overschrijding van de perceelgrens van 5 cm gaat het dus om een inbreuk op het eigendomsrecht van Bart van precies 0,25 m2 . Het belang van Bart bij afbraak van de schuur weegt volgens Fons niet op tegen zijn belang om de schuur op de bestaande plek te handhaven.

Wat zegt de wet hier nu over?

Inbreuk op het eigendomsrecht. Door de overbouw van een bouwwerk is er sprake is van een inbreuk op het eigendomsrecht van het naburige perceel. De wet zegt dat de eigenaar van het naburige perceel ongestoord van zijn eigendom moet kunnen genieten. Is dat niet mogelijk omdat hij hinder ondervindt van een ander, dan heeft hij het recht om naar de rechter te stappen met de eis om het betreffende bouwwerk af te breken.

Belangenafweging. Voor de eigenaar van het belaste perceel (Bart) zit er wel een addertje onder het gras. De wet zegt namelijk ook dat de rechter dan het belang van de eigenaar van het bouwwerk bij handhaving van de bestaande situatie moet afwegen tegen het belang van de eigenaar van het naburige perceel op wiens eigendomsrecht een inbreuk wordt gemaakt. Weegt het belang van de eigenaar van het bouwwerk zwaarder, dan kan die van de rechter eisen dat de bestaande toestand wordt gehandhaafd.

Belangrijke punten voor de rechter

Geringe grensoverschrijding. De Rechtbank Gelderland, 02.03.2016  (RBGEL:2016:958) , stelt vast dat er sprake is van een slechts zeer geringe grensoverschrijding. Het gaat immers om niet meer dan 0,25 m2 . Door te eisen dat de schuur van Fons daarvoor wordt afgebroken, maakt Bart volgens de rechter misbruik van zijn bevoegdheid. Zijn belang tot het ongestoord bezit van zijn stukje grond, valt in het niet bij het veel zwaarwegender belang van Fons bij handhaving van de bestaande situatie. Dus oordeelt de rechter dat Fons zijn schuur niet hoeft af te breken.

Ook geen schadevergoeding. De wet zegt nog dat de rechter een schadevergoeding kan vaststellen voor de eigenaar van het naburige perceel die een inbreuk op zijn eigendomsrecht moet dulden. Vanwege de geringe grensoverschrijding die hier speelt, vindt de rechter een schadevergoeding voor Bart niet op zijn plaats.

Uitgangspunt is dat overbouw niet mag. Als u kunt aantonen dat uw belang bij handhaving van het bouwwerk (bijv. schuur) veel zwaarder weegt dan buurmans belang bij afbraak, staat u sterk! Voer bijv. aan dat er slechts sprake is van zeer geringe grensoverschrijding (5 cm).

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01