INTERNET EN RECHT - 30.03.2017

Plaatje gezocht, even googelen?

Voor uw website wilt u nog graag even een plaatje van een wereldbol, omdat u wereldwijd opereert. Of u wilt voor uw bedrijfspresentatie een plaatje van vergaderende mensen. Kunt u de plaatjes die u op internet vindt hiervoor gebruiken?

Het lijkt zo makkelijk. Als u zoekt naar een bepaald beeld, hoeft u maar even een omschrijving in te typen bij Google Afbeeldingen. U krijgt zo honderden opties te zien en u kiest er eentje uit. Even kopiëren en plakken en u heeft een mooi plaatje bij uw verhaal.

Auteursrecht

Kunt u die zomaar gebruiken? Die honderden afbeeldingen die u ziet, kunt u niet zomaar gebruiken. Op de afbeeldingen rust auteursrecht en dat is het uitsluitende recht van de maker van de afbeelding om te bepalen hoe, wat, waar en wanneer zijn werk openbaar wordt gemaakt.

Alleen met toestemming. Wilt u de afbeelding gebruiken, dan moet u daarvoor toestemming vragen. Doet u dat niet en gebruikt u de afbeelding toch, dan schendt u het auteursrecht en kunt u schadeplichtig zijn. Daarnaast is de opzettelijke schending van het auteursrecht een misdrijf waar zelfs vier jaar celstraf op staat!

Hoe kunt u dat dan zien?

Copyright? U kunt niet zo maar aan een afbeelding zien of deze auteursrechtelijk beschermd wordt. Vaak is het copyrightteken © te zien, maar dit is niet verplicht. Alle afbeeldingen zijn in principe beschermd, tenzij de maker van de afbeelding expliciet aangeeft dat de afbeelding vrij van rechten is of zijn auteursrecht is komen te vervallen.

Kunt u afbeeldingen kopen?

Een manier om zeker te weten dat u recht heeft om de afbeelding te gebruiken, is om in contact te treden met de maker en te vragen het gebruiksrecht van de afbeelding te mogen kopen. Of om toestemming te geven voor het gebruik van de foto. Voor een simpele foto in een presentatie zult u waarschijnlijk niet zoveel moeite willen doen.

Google Afbeeldingen

Kan het ook gratis? Wilt u toch gratis foto’s vanuit Google Afbeeldingen? Dan kunt u in de zoekinstellingen aangeven dat u alleen maar rechtenvrije foto’s wilt vinden.

Instellingen aanpassen? U kunt de zoekinstelling bij Google aanpassen via de optie ‘geavanceerd zoeken naar afbeeldingen’. In combinatie met de filter ‘gebruiksrechten’ kunt u dan zoeken naar rechtenvrije foto’s. Dit is echter geen garantie! Google garandeert namelijk niet dat de afbeeldingen dan ook echt rechtenvrij zijn.

Alleen gebruiken als ... Als u dus zoekt naar afbeeldingen op internet, gebruik dan de ‘nee, tenzij’-stelregel. In principe mag u de afbeeldingen die u vindt niet gebruiken, tenzij u toestemming heeft voor het gebruik, het auteursrecht is komen te vervallen of de afbeeldingen rechtenvrij zijn.

Risico?

Controle en schadevergoeding. Loopt u nu echt gevaar als u een afbeelding op uw website zet die auteursrechtelijk beschermd is? Het antwoord is eenduidig: ja, u loopt risico. Meer en meer wordt er door auteursrechthebbenden opgetreden tegen het gebruik van hun foto’s. Er komen ook steeds meer uitspraken van rechters waarbij mensen worden veroordeeld tot het betalen van schadevergoedingen aan de makers van de afbeelding.

Let goed op als u zomaar een afbeelding van internet gebruikt. U kunt tegen schadevergoedingen of zelfs strafrechtelijke sancties aanlopen. Zoek specifiek naar rechtenvrije foto’s.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01