Google Site Search stopt: wat nu?
Wat is Google Site Search?
Google Site Search ( http://www.google.com/sitesearch ) werd in 2008 in het leven geroepen. Het is een zoekfunctie (gebaseerd op de zoektechnologie van Google) waarmee u tegen betaling de bezoekers van uw website kunt laten zoeken binnen uw eigen site. De zoekfunctie wordt dan helemaal geïntegreerd in de look & feel van uw website. U krijgt de mogelijkheid om de zoekfunctie te sturen en bovendien zijn de resultaten vrij van advertenties. Voor deze service betaalt u $ 100/jaar voor max. 20.000 zoekopdrachten per jaar (zie https://goo.gl/nBNAns voor de andere prijzen).
Over en uit. Vanaf 1 april 2017 verkoopt Google echter geen Site Search-abonnementen meer. Lopende abonnementen blijven nog lopen tot max. een jaar later, maar vanaf 1 april 2018 wordt de stekker er definitief uitgetrokken. Heeft u zo’n Site Search-zoekveld op uw website, dan zal dat nog altijd blijven werken, maar het zal vanaf dan gebaseerd zijn op Google Custom Search.
Wat is Google Custom Search?
Google Custom Search ( http://www.google.com/cse/ ) is een zoekfunctie die uw websitebezoekers ook een zoekfunctie binnen uw website biedt. Er is echter een belangrijk verschil met Google Site Search: bovenaan de zoekresultaten worden ook advertenties getoond van websites die hiervoor betaald hebben – mogelijk dus zelfs van uw concurrenten. Bovendien kan de lay-out niet aangepast worden aan die van uw website.
Tip. Er is ook een belangrijk voordeel: deze service is helemaal gratis.
Hoe werkt het? Als u al een Site Search-zoekveldje op uw website heeft, dan wordt dat op termijn dus automatisch omgezet in het Custom Search-alternatief. Heeft u nog geen zoekfunctie op uw site, dan kunt u nu overwegen om hier Google Custom Search aan te bieden. Daarvoor surft u naar http://www.google.com/cse en klikt u op de knop Een aangepaste zoekmachine maken . U krijgt dan de kans om:
- uw volledige website (gebruik hiervoor www.uwsite.com/* ) of uw hele domein ( *.uwsite.com ) te laten indexeren;
- een bepaald gedeelte van uw site ( www.uwsite.com/producten/* ) te laten doorzoeken;
- specifieke pagina’s te laten indexeren ( www.uwsite.com/pagina1.html , www.uwsite.com/pagina1.html , …).
U kunt ook de taal van de zoeker instellen en via Geavanceerde opties krijgt u de kans om de zoekresultaten te beperken door een filter in te bouwen (meer uitleg op https://goo.gl/rAbpbn ).
Zijn er alternatieven?
Google is de onbetwiste zoekspecialist, maar dat houdt tools zoals JRank ( http://www.jrank.org ), Freefind ( http://www.freefind.com ) en Findberry ( http://www.findberry.com ) niet tegen om soortgelijke zoekopties aan te bieden voor uw website – zonder advertenties. Zulke tools zijn gratis, maar bieden soms tegen betaling extra mogelijkheden, zoals analyses en statistieken van de zoekopdrachten op uw site. Tip. Weet echter dat Google die gegevens ook gratis aanbiedt via de Statistieken in Custom Search en via Google Analytics (zie https://goo.gl/v2GqOb voor meer uitleg).