NOTARIS - 30.03.2017

Een tweede huwelijk, wat met de erfdelen van de kinderen?

Laatst was er in de pers weer veel over te doen; kunnen kinderen worden onterfd? Waar hebben ze dan nog recht op? Wat wordt bedoeld met de ‘legitieme portie’? Wat is beter om te regelen? Hoe zit de vork echt in de steel?

Man overleden. De moeder van Trees is weduwe. Toen haar man is overleden, heeft ze meteen de erfdelen van de kinderen uitbetaald aan haar beide dochters. Ze zit immers goed in de slappe was en haar dochters kunnen het geld goed gebruiken. Bovendien is de relatie met haar dochters uitstekend. Ze komen vaak op bezoek, meestal samen met de kleinkinderen.

Nieuwe relatie

Nieuwe situatie. Als moeder begin 70 is, begint ze een nieuwe relatie met een man die ruim 20 jaar jonger is. Omdat ze alleen woont in haar grote huis en over een behoorlijk pensioen en vermogen beschikt, trekt de man al snel bij haar in. Hij heeft veel invloed op het denken en doen van moeder. Daardoor verslechtert de relatie tussen moeder en haar dochters. Van de man krijgen ze geen toestemming om bij hun moeder op bezoek te komen. Ook de kleinkinderen zijn niet meer welkom.

Gemeenschappelijk vermogen. Binnen enkele maanden nadat moeder en haar nieuwe vriend zijn gaan samenwonen, stappen ze in het huwelijksbootje. Van tevoren zijn er geen huwelijkse voorwaarden opgesteld. Dat betekent dat ze in gemeenschap van goederen zijn getrouwd. Omdat moeder over een veel groter privévermogen beschikt dan haar kersverse echtgenoot, pakt dat voor de man bijzonder gunstig uit.

Overlijden. Nauwelijks twee jaar nadat ze zijn getrouwd, overlijdt moeder. Haar nalatenschap (erfenis) is de helft van het gemeenschappelijk vermogen. Trees neemt contact op met de man om de waarde van haar erfdeel vast te leggen. Voor dat bedrag denkt ze een vordering op hem te krijgen. Ze neemt aan dat ze een van de drie erfgenamen is en dat de gehele erfenis wordt toegedeeld aan de man (wettelijke verdeling). Haar vordering is pas opeisbaar bij diens overlijden. Maar dan staat de hoogte van de vordering vast.

Onterfd

Kinderen en kleinkinderen. Dan krijgt Trees te horen dat moeder een testament heeft gemaakt waarbij de kinderen en kleinkinderen zijn onterfd. Ze heeft haar nieuwe echtgenoot tot haar enige erfgenaam benoemd. Trees doet onmiddellijk een beroep op haar legitieme portie. Dat is de helft van haar wettelijk erfdeel. Bij drie erfgenamen (volgens de wet) is dat 1/6 deel van de erfenis (de helft van 1/3).

In de ijskast. Helaas voor Trees (en haar zus) kan ze zelfs daar naar fluiten. In het testament heeft moeder namelijk bepaald dat de legitieme portie pas opeisbaar is na het overlijden van de man. Omdat die een stuk jonger is, kan dat dus nog lang duren. En in de tussentijd mag hij alles opmaken. Hij hoeft geen zekerheid te stellen voor het bedrag van de legitieme portie. Dus of Trees uiteindelijk nog iets krijgt van het vermogen van hun moeder, is maar de vraag!

Anders geregeld

Andere opties. Moeder had ook op huwelijkse voorwaarden kunnen trouwen. Ook had ze een testament kunnen maken waarbij de kinderen meteen hun erfdelen zouden kunnen opeisen. Het vermogen blijft dan in de eigen familie. De nieuwe partner moet in dat geval zelf ‘zijn broek zien op te houden’!

Bij een tweede huwelijk is het vaak raadzaam om op huwelijkse voorwaarden te trouwen. Ook kan er worden bepaald dat de eigen kinderen meteen hun erfdeel kunnen opeisen, maar dat moet dan wel bij testament worden geregeld. Anders moeten de kinderen wachten tot hun stiefouder overlijdt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01