Aanspreken kan pijnlijk zijn
Negen van de tien mensen zijn zich niet bewust dat hun omgeving vindt dat ze ruiken. Bespreek het en ervaar dat zij u wellicht eeuwig dankbaar zijn. De verklaring voor het gemompel als zij langskwamen en het feit dat niemand graag met hen wilden samenwerken, is in één klap helder.
Leidinggevende bespreekt
Ingrijpen is lastig. Het is makkelijker feedback te geven op het niet-nakomen van een afspraak dan op meer persoonlijke zaken zoaals piercings en tattoos. En dan komt lichaamsgeur wel heel dichtbij. Niet bespreken is geen optie. U wilt immers voorkomen dat de betreffende medewerker persoon wordt uitgesloten, of zelfs gepest gaat worden en dat het werk eronder gaat lijden.
Ieder zijn rol. Het is de rol van u als leidinggevende om te waken over het welbevinden van uw afdeling of uw bedrijf. Daarom bent u de aangewezen persoon om dit precaire gesprek te voeren. Maar hoe pakt u dit aan zonder dat de medewerker zich aangevallen voelt?
Zo doet u dat ... Vertel op een duidelijke en respectvolle wijze dat iemand ruikt en wat de persoonlijke en werkgerelateerde zaken zijn of kunnen worden.
- Niet zo ...“Jij stinkt, doe er wat aan, douche eens wat vaker”.
- Maar zo ... “ Davy , ik wil eens met je praten over lichaamshygiëne”.
Een goed begin. Start het gesprek door aan te geven dat u het zelf ook moeilijk vindt het onderwerp te bespreken en dat u het gesprek vooral aan wilt gaan voor de bestwil van de medewerker zelf. Immers, mensen hebben vaak zelf niet in de gaten dat ze een onaangename lucht met zich meebrengen.
Waar ligt het aan?
Het kan van alles zijn. Een onaangename lichaamsgeur hoeft niet per se het gevolg te zijn van slechte persoonlijke hygiëne. Een onfrisse geur kan ook komen door overmatige consumptie van knoflook of tabak, maar ook door te veel koolhydraten en eiwitten. Bij de afbraak van dit overschot aan koolhydraten en vetten komt er een zure lucht vrij. Wie zonder ontbijt op zijn werk verschijnt en niet eet en of onregelmatig medicijnen gebruikt, gaat om dezelfde reden zuur ruiken. Tip. Maak het doel van het gesprek duidelijk: het voorkomen van de penetrante lichaamsgeur. Toets mogelijke redenen en reik mogelijke oplossingen aan.
Een-op-een. Spreek de medewerker niet aan als er anderen bij zijn. Maar in een persoonlijk, een-op-eengesprek moet zoiets gezegd kunnen worden. Natuurlijk kan de medewerker boos worden, maar benadruk dan het doel van het gesprek: het voorkomen van uitsluiting of pesten.
De bedrijfsarts kan soms helpen
Volgende stap. Stel dat uw medewerker eerst de voor de hand liggende dingen probeert: extra douchen, de aanschaf van katoenen kleding of een aanpassing van zijn eetgewoonten en dat dat onvoldoende resultaat oplevert. Dan kunt u hem doorverwijzen naar zijn (huis)arts of uw bedrijfsarts inschakelen. Deze arts kan dan op zoek gaan naar de oorzaak van het probleem. Als de ‘normale’ dingen niet werken, kan de oplossing op het medische vlak gevonden worden.