Vergoeding, inclusief of exclusief btw?
Vergoeding. Als ondernemer moet u btw afdragen over de vergoeding. Als u van tevoren een prijs afspreekt met uw afnemer, is het uiteraard van groot belang dat er geen misverstand bestaat over de btw. Uw onderlinge relatie kan behoorlijk verstoord raken als u een prijs van € 1.000,- afspreekt en daarover 21% btw in rekening brengt, terwijl uw afnemer uitging van € 1.000,- inclusief btw. Let op. Als de btw inclusief is, is uw opbrengst een stuk lager en snijdt u uzelf dus in de vingers.
Onderscheid. Het is dus van belang dat u misverstanden voorkomt. Hoe voorkomt u discussies en – ook belangrijk – hoe zorgt u dat u zich niet in de vingers snijdt? Om u een goede richtlijn te geven, maken wij de volgende verdeling:
- particuliere afnemers;
- ondernemers (profitsector);
- overige organisaties/non-profitsector.
1. Particuliere afnemers
Wet. In de wet (art. 38, Wet OB) staat dat, als u producten of diensten aanbiedt aan niet-ondernemers, u verplicht bent uw prijzen inclusief btw te presenteren. In de supermarkt bijvoorbeeld, zijn de prijzen altijd inclusief btw. Een particuliere afnemer kan de btw niet in aftrek brengen, dus voor een particulier is het volledige bedrag inclusief btw de kostprijs van het product.
2. Ondernemers (profitsector)
Gebruikelijk. Tussen ondernemers is het gebruikelijk dat u prijzen exclusief btw afspreekt. De meeste ondernemers kunnen de btw op hun inkopen en kosten in aftrek brengen, dus voor hen maakt de btw geen onderdeel uit van de kostprijs.
3. Overige organisaties/non-profitsector
Onbekend. Als leverancier weet u niet altijd of u met een ondernemer te maken heeft. Bovendien hebben niet alle ondernemers recht op btw-aftrek, zodat voor hen de btw juist wel als kostenpost dient te worden beschouwd. Let op. Houd daar in ieder geval rekening mee als uw afnemer tot de volgende categorieën behoort:
- stichtingen en verenigingen;
- onderwijs- en zorgsector;
- verzekeringswezen;
- overheidsorganisaties.
Aard van het product
Naast de ‘soort’ afnemer, kan ook uw product een belangrijke indicatie zijn. In de groothandel wordt immers in principe alleen met andere ondernemers (detailhandel of andere groothandel) zaken gedaan. Ook als u grondstoffen voor fabrikanten verkoopt, zult u gewoonlijk geen particuliere afnemer treffen. Dat geldt ook voor diensten; callcenterdiensten werken gewoonlijk voor bedrijven. Verkoopt u echter skischoenen of superfoods via een webshop of geeft u cursussen computervaardigheden, dan kunt u met diverse soorten afnemers te maken krijgen.
Enkele vuistregels. Houd dit aan:
- Levering aan particulieren: de afgesproken prijs is altijd inclusief btw.
- Levering aan ondernemers: de afgesproken prijs is exclusief btw. Vermeld er steeds bij ‘exclusief btw’.
- Levering aan non-profitafnemers of afnemers met onbekende ondernemersstatus: spreek expliciet af of uw prijs inclusief of exclusief btw is.