ARBEIDSCONTRACT - 24.02.2017

Ik neem er nog een baantje bij ...

Marieke werkt bij u met een parttimecontract. Zij vertelt u dat zij er een parttimebaan elders bij wil nemen. Zij heeft het geld hard nodig en u heeft helaas niet meer werk voor haar. Moet u dat toestaan?

Genoeg om van te leven. Een werknemer moet de mogelijkheid hebben om in zijn levensonderhoud te voorzien. Uitgangspunt is dan ook dat u hem niet kunt verbieden er een baantje ‘bij’ te nemen. Dit betekent echter niet dat u het altijd goed moet vinden dat een werknemer, naast zijn dienstverband bij u, nog een dienstverband bij een andere werkgever aangaat.

Risico 1: de arbeidstijdenwet

Te veel uren. Als uw werknemer niet alleen bij u werkt, maar ook nog ergens anders, bestaat er een reëel risico dat hij te veel uren werkt en daarmee de Arbeidstijdenwet (ATW) overtreedt. U kunt een boete krijgen als de Inspectie SZW erachter komt dat uw werknemer in totaal meer dan het wettelijk toegestane aantal uren werkt, ook als hij niet al deze uren in uw bedrijf maakt.

De ATW. Iedere werkgever moet zich aan de maximale werktijden uit de ATW houden. Een werknemer mag in totaal max. 12 uur per dag en 60 uur per week werken. In een periode van vier weken mag hij max. gemiddeld 55 uur per week werken en in 16 weken max. gemiddeld 48 uur per week. Tip. Een werknemer moet u op grond van de ATW informeren als hij meer dan één werkgever heeft.

Risico 2: ziekte of ongeval

Oververmoeid. Een werknemer met twee dienstverbanden loopt eerder het risico dat hij oververmoeid raakt en ziek uitvalt. Dat zijn dan niet alleen kosten in verband met zijn vervanging, maar ook moet u zijn loon twee jaar doorbetalen. Tip. Ga met uw werknemer om de tafel zitten en overleg over wat voor werkzaamheden hij wil gaan doen, hoeveel uren en hoe (flexibel) deze uren worden ingeroosterd? Als er te veel uren worden gewerkt, zal hij moeten kiezen tussen zijn baan bij u of bij de andere werkgever.

Bescherm uw belangen

Neem een beding op. U kunt op voorhand al uw belangen beschermen door bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst een ‘verbod tot nevenwerkzaamheden’ op te nemen. Tip. Koppel daar een boetebeding aan vast. Zo is het direct duidelijk welk bedrag de werknemer kwijt is als hij zonder uw toestemming elders aan de slag gaat.

Download een ‘Beding nevenwerkzaamheden’ van http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 22.08.03).

Uit de praktijk

Alleen als de ATW wordt overschreden. Een werkgever heeft bij de rechtbank in Rotterdam een ontbindingsverzoek ingediend voor een werknemer met twee dienstverbanden. De ontslaggrond is gebaseerd op de zogenaamde ‘restcategorie’ (‘... omstandigheden die zodanig zijn dat van de werkgever in redelijkheid niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst voort te zetten’).

Reden voor ontslag. Partijen hebben met elkaar overlegd over een oplossing om de twee banen naast elkaar te laten voortbestaan maar dat is niet mogelijk zonder de ATW te overtreden. De Rechtbank Rotterdam, 20.01.2017 (RBROT:2017:537) , heeft geoordeeld dat in deze situatie het niet van de werkgever gevraagd kon worden het dienstverband bij hem te laten voortbestaan en heeft het dienstverband ontbonden.

Een werknemer verbieden een tweede baan te nemen, is lastig. Hij zal echter wel rekening met uw belangen moeten houden en ervoor moeten zorgen dat hij de ATW niet overschrijdt. Neem een verbod voor nevenwerkzaamheden in de arbeidsovereenkomst op, zodat u meer zeggenschap houdt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01