Is een Declarabele Uren BV een alternatief?
Nog steeds onduidelijk
Uitstel. Omdat de situatie voor veel ondernemers onduidelijk is, heeft de staatssecretaris bepaald dat de Belastingdienst in ieder geval tot 1 januari 2018 geen boete of naheffing zal opleggen als er niet volgens de Wet DBA gewerkt wordt.
Alternatieven. Ondanks de verlenging wordt er door opdrachtgevers gezocht naar een alternatieve constructie om niet ongewild te worden geconfronteerd met een arbeidsovereenkomst. In de media is er nu veel aandacht voor een mogelijk alternatief: het inschakelen van een zogenaamde ‘Declarabele Uren BV’ (DUBV).
Wat is een ‘Declarabele Uren BV’?
Werken met een personen-BV. Als u zakendoet met een zzp’er die werkt vanuit een zogenaamde ‘personen-BV’ (hij is enig aandeelhouder en de enige werknemer van de BV), dan kijkt de Belastingdienst daar als het ware ‘doorheen’. De Belastingdienst kan dan alsnog besluiten dat uw opdrachtnemer eigenlijk een werknemer is. En dat is nou net niet de bedoeling.
BV met een ander. Om dit probleem te tackelen, kan een DUBV worden opgericht. Zo’n DUBV is een BV die wordt opgericht door de zzp’er, samen met een (commerciële) externe partij. De zzp’er is dan dus niet enige aandeelhouder.
In de praktijk. De zzp’er wordt aangesteld als directeur/bestuurder van de DUBV en tegelijkertijd wordt hij werknemer in zijn eigen BV. De externe partij heeft een aandelenbelang van circa 20% en (beperkt) stemrecht. Het gezag wordt daarmee overgedragen aan de externe partij. Er wordt een arbeidsverhouding gecreëerd tussen de zzp’er en zijn DUBV. De zzp’er betaalt een vergoeding aan de medeaandeelhouder van ongeveer € 250,- per maand.
Afgekaart met de fiscus. Tussen de Belastingdienst en het UWV enerzijds en de medeaandeelhouder anderzijds is door middel van een vaststellingsovereenkomst afgesproken dat de arbeidsverhouding tussen de bestuurder en de DUBV niet als een dienstverband is te beschouwen.
Alles afgedragen. De DUBV draagt loonheffing en premies af aan de Belastingdienst. De betrokken bestuurder (de zzp’er) is als werknemer verzekerd voor de ZW, de WIA en de WW. Deze constructie voorkomt dat de werkrelatie tussen de opdrachtgever en de bestuurder/zzp’er van de DUBV als een dienstverband wordt aangemerkt.
Hoe werkt dat dan?
U kunt de zzp’er inhuren vanuit zijn DUBV. De zzp’er wordt dan door de BV te werk gesteld aan u als opdrachtgever. Als opdrachtgever ontvangt u een factuur van de DUBV, in plaats van een factuur van de eenmanszaak van de zzp’er.
De plussen. De opdrachtgever wordt door deze constructie gevrijwaard van werkgeversverplichtingen c.q. boetes en naheffingen. Hij hoeft evenmin, directe of indirecte, kosten af te dragen voor de diensten van een payrollbedrijf.
De minnen. De nadelen liggen vooral bij de zzp’er. Hij wordt geconfronteerd met extra kosten, zoals de kosten voor het oprichten van een BV en de vergoeding die hij maandelijks moet betalen aan de medeaandeelhouder.