Hond op kantoor ... goed werkgeverschap in de praktijk
Hond op kantoor ... goed voor de sfeer!
Gezellig, toch? Werkneemster Hanneke is geruime tijd werkzaam op kantoor als haar baas Rein besluit om zijn hond Bello mee te gaan nemen naar kantoor. Hij laat de hond liever niet alleen thuis, maar belangrijker: hij denkt dat een hond op kantoor gezellig is en dat het de sfeer positief zal beïnvloeden. Wie vindt een hond op kantoor nou niet gezellig?
Ik word er ziek van! Al snel blijkt dat Hanneke ernstig allergisch is voor Bello. Zij bespreekt dit met Rein, maar die kan zich niet voorstellen dat Hanneke echt ziek wordt van Bello. Hij ziet dan ook geen reden Bello voortaan thuis te laten. Na een halfjaar kan Hanneke niet meer en meldt zij zich ziek. Uit onderzoek blijkt dat Hanneke allergisch is voor huisstofmijt, graspollen én honden.
Hier moet iets gebeuren. De bedrijfsarts beoordeelt dat Hanneke haar eigen werk kan doen, maar dat de situatie op kantoor ervoor zorgt dat zij niet kan werken. Haar ziekte is daardoor werkgerelateerd, zodat het aan Rein is maatregelen te nemen. De arboarts adviseert hem het kantoor te laten reinigen en daarna Bello thuis te laten. Als dat niet gebeurt, kan Hanneke haar werk op die plek niet meer doen en blijft zij ziek.
Zo kan ik hier niet werken!
Het kantoor wordt gereinigd, maar Bello blijft op kantoor komen. Hanneke neemt daarop een drastische beslissing: zij vraagt de kantonrechter haar arbeidsovereenkomst te ontbinden. Zij vraagt de kantonrechter bovendien Rein te veroordelen een zogenaamde ‘billijke vergoeding’ te betalen, omdat hij ernstig verwijtbaar zou hebben gehandeld. Deze billijke vergoeding komt dan bovenop de ‘standaardtransitievergoeding’.
Niet normaal. De Rechtbank Rotterdam, 20.12.2016 (RBROT:2016:9728) , rekende Rein zwaar aan dat hij Bello mee naar het werk bleef nemen terwijl vaststond dat dit Hanneke ziek maakte. Het is volgens de rechter geen algemeen normaal gebruik om een hond mee naar kantoor te nemen. Als een werknemer daar last van heeft, moet de werkgever daar rekening mee houden. Nu Rein Bello toch meenam, negeert hij de klachten van Hanneke en neemt haar niet serieus.
Dure grap. De rechter ontbindt de arbeidsovereenkomst en veroordeelt Rein tot het betalen van een billijke vergoeding van € 2.500,- bovenop de transitievergoeding.
Wat is het leermoment?
Baas in eigen huis. Als werkgever bent u in principe baas in uw eigen bedrijf. Als u dus uw hond mee wilt nemen, is dat in principe uw eigen keus. Maar die vrijheid heeft wel grenzen ...
Arbo. De Arbowet verplicht de werkgever te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Als blijkt dat deze omgeving voor een werknemer ziekmakend is, moet de werkgever maatregelen nemen. Hier kon dat volgens de rechter heel simpel: Rein had geen enkele reden gegeven waarom hij Bello niet thuis kon laten.
Goed werkgeverschap. Bovendien moet een werkgever zich gedragen als werkgever en rekening houden met de belangen van zijn medewerkers. Dat Rein dit niet had gedaan, kwam hem dus duur te staan.