‘Bezwaar maken’ klinkt leuk, maar wat kost het echt?
Bezwaarschrift. Als u het niet eens bent met uw inspecteur, kunt u een bezwaarschrift (laten) indienen. Hierin geeft u aan waarom u het niet eens bent met de inspecteur. Een collega van de inspecteur dient uw bezwaar vervolgens te beoordelen. Tegen zijn beslissing kunt u eventueel nog beroep instellen bij de rechter, als u het er niet mee eens bent. Een bezwaarschrift indienen is kosteloos. Let op. Toch kan een bezwaarschrift u per saldo wel degelijk op kosten jagen. Hoe kan dat?
Kostenvergoeding vaak niet dekkend
Advieskosten. Als u een bezwaarschrift indient, zult u in veel gevallen gebruikmaken van een adviseur. Deze brengt uiteraard kosten aan u in rekening. U kunt bij uw bezwaarschrift aan de fiscus tevens vragen om een kostenvergoeding. Deze zal hieraan voldoen als er sprake is van een verwijtbare fout en men dus aan uw bezwaar tegemoetkomt en u gebruik heeft gemaakt van professionele rechtshulp. Men heeft bijvoorbeeld bij vergissing uw hypotheekrente niet in aftrek toegelaten. De vergoeding bedraagt een standaardbedrag van € 246,-, onafhankelijk van de gemaakte kosten. Is de factuur van uw adviseur dus hoger, dan heeft u pech en komt het verschil voor uw eigen rekening.
Vergoeding overige kosten? Een beperkt aantal overige kosten komt ook voor vergoeding in aanmerking. Het betreft de kosten van een eventuele getuige, deskundige of tolk, reis- en/of verblijfkosten, bepaalde uittreksels en ‘verletkosten’. Dit zijn misgelopen inkomsten door bijvoorbeeld uw aanwezigheid bij een hoorgesprek. Ook hiervoor gelden meestal vaste bedragen, bijvoorbeeld reiskosten op basis van openbaar vervoer tweede klas.
Voorwaarden? U moet altijd verzoeken om een kostenvergoeding, anders krijgt u niks. Dit kan samen met uw bezwaarschrift. Uw verzoek moet u indienen voordat er op uw bezwaar beslist is. Uw kosten moeten bovendien redelijk zijn. De fiscus beslist op uw bezwaar en tegelijkertijd op uw verzoek om kostenvergoeding.
No cure, no pay? Er zijn kantoren die sommige bezwaren in belastingzaken uitvoeren op basis van no cure, no pay. Oftewel: u betaalt alleen als er succes geboekt wordt. Met name op het gebied van de WOZ komt dit veelvuldig voor en bestaat de mogelijkheid dat de kostenvergoeding bij bezwaar geldt als vergoeding voor de verleende diensten.
Kwaad bloed zetten? Kan bezwaar maken uw relatie met uw inspecteur onder druk zetten? Formeel zou dit niet zo moeten zijn, want u heeft nu eenmaal het recht om bezwaar in te dienen als u het met zijn beslissing niet eens bent.
In de praktijk komt een verstoorde verhouding niet snel voor en is dit meestal alleen aan de orde bij herhaalde conflicten, waarbij de belastingplichtigen uit frustratie keer op keer in bezwaar gaan of dit altijd doen volgens het motto ‘niet geschoten is altijd mis’. Het zal duidelijk zijn dat in dit soort gevallen de behandelaar van uw bezwaren niet ‘happy’ zal zijn.
Toch in beroep gaan bij de rechter?
Ook voor deze kosten kunt u een kostenvergoeding claimen. Die is onder meer afhankelijk van de zwaarte van uw zaak. Wijst de rechter uw beroep toe, dan zal deze de kosten van zowel het bezwaar als het beroep vaststellen en beslissen dat dit aan u vergoed wordt.