PENSIOEN - 19.02.2016

Wat als uw ‘kapitaal’ beschikbaar komt?

Veel zelfstandige zorgprofessionals sparen fiscaalvriendelijk voor hun oude dag door premie te storten bij een verzekeraar of bank, bijvoorbeeld in een lijfrente. Hoe is de situatie nu als die ‘spaarpot’ vrijkomt? Wat zijn uw keuzes?

Niet aan de orde? Tóch lezen!

Wees goed geïnformeerd! Als uw pensioendatum voor de deur staat, is het zeker goed te weten wat uw keuzes zijn. Maar ook als u nog niet zover bent en het vrijvallen van uw pensioenpot nog toekomstmuziek is, is het goed om op de hoogte te zijn. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.

Waar gaat het over? Als u fiscaalvriendelijk voor uw oude dag spaart kan dat bijvoorbeeld door premies te storten bij een verzekeraar of bank. Op de einddatum komt er dan een bedrag beschikbaar om een uitkering aan te kopen.

Wanneer komt dat geld beschikbaar? Het gespaarde kapitaal komt beschikbaar op de gekozen einddatum. Meestal is dat de pensioendatum of de AOW-leeftijd van de verzekerde.

Geen verplichte winkelnering

Kijk en vergelijk. Als uw ‘pensioenpot’ vrijkomt, moet u daarvan een periodieke uitkering aankopen, uw pensioen. U bent niet verplicht de uitkering te kopen bij de verzekeraar of de bank waar u uw kapitaal heeft opgebouwd. Het staat u vrij uw uitkering aan te kopen bij de bank of de verzekeraar die u de beste aanbieding doet en u de hoogste uitkering geeft.

Shoppen loont. Het is zeker de moeite waard om bij verschillende aanbieders te informeren naar de uitkering die u kunt krijgen.

Als het lijfrentekapitaal vrijkomt

Nog niet nodig? Heeft u het vrijgekomen lijfrentekapitaal nog niet nodig, dan heeft u de mogelijkheid om de uitkering uit te stellen.

Hopen op méér ... Een reden voor uitstel kan ook zijn dat u liever wilt wachten omdat op dit moment de rentes (en uitkeringen) erg laag zijn en u wilt wachten op een beter moment. Let op. Veel verzekeraars stellen hiervoor een leeftijdsgrens van 70 jaar.

Als uw pensioenkapitaal vrijkomt?

Het kan ook zijn dat u kapitaal heeft opgebouwd bij een pensioenfonds, bijvoorbeeld in een excedentregeling bij uw verplichte pensioenfonds. U bouwt dan een verzekerde uitkering op én u bouwt een pot op waarmee u een uitkering kunt kopen. Wat kunt u met deze pensioenpot?

  • Knippen. Sinds kort heeft u de mogelijkheid uw uitkering ‘te knippen’. U kiest er dan voor om voor de eerste twee jaar een uitkering te kopen die gebaseerd is op de huidige, lage rente. Na twee jaar spreekt u dan de uitkering af voor de resterende periode. Op die manier loopt u nog de kans dat de rente over twee jaar hoger is, zodat uw uitkering hoger kan zijn.
  • Gebruik de Wet variabele pensioenuitkering. Vanaf 1 juli a.s. kunt ook gebruikmaken van de nieuwe Wet variabele pensioenuitkering. In dat geval spreekt u met de verzekeraar een minimimrendement af waarop de uitkering zal worden gebaseerd. U kunt dan bijv. uitgaan van het rendement dat de verzekeraar over de afgelopen jaren heeft gerealiseerd. Het voordeel van deze methode is dat u een hogere uitkering kunt krijgen. Er is natuurlijk ook een nadeel: als het rendement lager is dan verwacht, is uw kapitaal eerder op en stopt de uitkering misschien al vóór het einde van de looptijd.
Als uw pensioenkapitaal beschikbaar komt, bent u vrij uw pensioenuitkering te kopen bij de hoogste bieder en dat hoeft niet de verzekeraar te zijn waar u uw inleg deed. Het loont de moeite verschillende offertes op te vragen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01