Uw werknemers: een gevaar op Facebook?
Sociale media zijn de vitrine van uw zaak geworden. Wanneer een ontevreden klant hier iets negatiefs over u schrijft, dan kan dat u heel wat schade toebrengen. Maar ook uw eigen werknemers kunnen – bewust of onbewust – ongepaste berichten verspreiden via Facebook of Twitter. Hoe wapent u zich daartegen?
Voorzie in een intern klankbord
De kans bestaat alvast dat u niet eens weet dat een van uw medewerkers zich bv. niet gewaardeerd, onbegrepen of gefrustreerd voelt. Het is dan ook essentieel om intern een klankbord aan te bieden, zodat werknemers hun grieven niet naar buiten hoeven te brengen. Voorzie dus voldoende kanalen en contactpunten waar uw mensen – eventueel anoniem – hun opmerkingen kunnen uiten.
Informeer uw werknemers
In principe kunnen uw werknemers op hun persoonlijke profielen schrijven wat ze willen. Toch zijn ze in zekere zin verbonden met het bedrijf waarvoor ze werken. Leg hen dus uit welke impact hun commentaren en gedragingen op Facebook of Twitter kunnen hebben. Maak hen duidelijk dat ze de ambassadeurs van uw bedrijf zijn en dat dit bepaalde verantwoordelijkheden inhoudt. Giet uw richtlijnen in een socialemediabeleid dat u in de arbeidsovereenkomst of in het arbeidsreglement opneemt.
Laat u begeleiden en inspireren
Voor het opstellen van een goed socialemediabeleid vindt u heel wat tips op internet, o.a. bij Queromedia ( http://goo.gl/jaTR2T ), Marketingfacts ( http://goo.gl/xtbhQZ ) en Communicatiemannen ( http://goo.gl/jM1iZp ). Op deze websites vindt u ook links naar policies van heel wat (grote) bedrijven.
Volgens experts bereikt u het beste socialemediabeleid door van onderen naar boven te werken. U zou dus een focusgroep kunnen oprichten, waarin uw werknemers samen bespreken wat wel en niet aanvaardbaar is op sociale media. Deze aanpak geeft doorgaans de beste resultaten. Wanneer u top-down communiceert over de gewenste en verboden gedragingen op Facebook, riskeert u dat het beleid niet echt gaat leven binnen uw bedrijf.
Ga voor de positieve aanpak
Volgens een recente studie van uitzendbureau Tempo-Team monitort een kwart van de bedrijven de Facebookprofielen van zijn eigen werknemers. Meer dan de helft grijpt in wanneer de onderneming hier in een slecht daglicht gesteld wordt.
Toch kan een positieve aanpak productiever werken. Zo vermijdt u alvast dat men teruggrijpt naar websites zoals Glassdoor ( http://www.glassdoor.com ), waar uw bedrijf in alle anonimiteit beoordeeld kan worden. Ontdekt u – ondanks uw socialemediabeleid – toch dat een werknemer zich ongepast uitgelaten heeft op Facebook? Nodig hem dan uit voor een gesprek in plaats van hem meteen te berispen. Probeer te achterhalen waarom hij dat ene bericht gepost heeft en wat u eraan kunt doen. Een goed gesprek kan misschien wel leiden tot het verwijderen van de bewuste post en het plaatsen van een positief bericht over uw aanpak.