PERSONEEL - 18.02.2016

Pas op met modelcontract zzp’er!

Onlangs werd bekend dat er in de modelcontracten voor zzp’ers die op de website van de Belastingdienst zijn gepubliceerd, fouten staan. Hoe zit dat?

VAR vervalt. Zoals bekend, vervalt de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) definitief per 1 mei 2016. Tot 1 mei 2017 heeft u de mogelijkheid u voor te bereiden op het nieuwe stelsel. Daarna gaat de Belastingdienst ‘handhaven’. Indien u als ondernemer werkt met een freelancer of een zzp’er, bent u in het vervolg pas gevrijwaard van het risico van naheffing van loonbelasting, premies, etc., indien tussen u en die opdrachtnemer een schriftelijke overeenkomst wordt gesloten waaruit voldoende blijkt dat de opdrachtnemer ‘echt’ zelfstandig is.

Voorbeeldovereenkomsten. U kunt die overeenkomst vooraf ter controle voorleggen aan de Belastingdienst. Om het u makkelijk te maken heeft de Belastingdienst op haar website enkele voorbeeldovereenkomsten en andere reeds goedgekeurde overeenkomsten gepubliceerd.

Fouten. Gebleken is dat sommige van die overeenkomsten bepalingen bevatten die niet wenselijk worden geacht, dan wel zelfs in strijd zijn met de wettelijke bepalingen. Inmiddels heeft de staatssecretaris aangegeven deze fouten te herstellen.

Vrijwaring van risico van naheffing niet toegestaan. Het gaat dan om overeenkomsten waarin staat vermeld dat alle risico’s op naheffing bij de opdrachtnemer (de zzp’er of freelancer) liggen. Dergelijke bepalingen zijn juist in strijd met de achtergrond van de nieuwe regelgeving waarbij men de mogelijkheid tot naheffen van belasting en premies nu juist bij u als opdrachtgever wil leggen. Bij de huidige VAR (-wuo of -dga) was u namelijk gevrijwaard van naheffing, ook als er sprake was van ‘schijnzelfstandigheid’ van de opdrachtnemer. Daarnaast is het wettelijk niet mogelijk om de eventueel bij u nageheven premies werknemersverzekeringen te verhalen op die ‘schijnzelfstandige’, omdat deze dan immers als uw werknemer wordt beschouwd.

Voorbeeldovereenkomsten aangepast. De staatssecretaris heeft nu aangegeven dat deze overeenkomsten in eerste instantie enkel zijn getoetst op ‘fiscaal relevante’ bepalingen. Hij laat ze dan ook aanpassen.

Vrijwaringsbepalingen in de gepubliceerde (voorbeeld)-overeenkomsten zijn onjuist en worden gecorrigeerd. Deze bepalingen kunnen strijdig zijn met wettelijke regels.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01