Mag een VvE huisdieren verbieden?
Niet in splitsingsakte en -reglement. Uiteraard heeft uw cliënt voor de aankoop van het appartementsrecht wel de akte van splitsing en het splitsingsreglement van dit appartementencomplex ingezien. Maar daarin was niets geregeld over het houden van huisdieren. Nu blijkt echter dat er in het huishoudelijk reglement regels zijn opgenomen voor het houden van huisdieren.
Verbod in huishoudelijk reglement
Regels. In het huishoudelijk reglement kunnen onder andere regels opgenomen worden over het gebruik van gemeenschappelijke delen, over het gebruik van privégedeelten, over geluidshinder, over tuinonderhoud en over al het andere wat volgens de vergadering geregeld moet worden.
Let op. Een opgenomen regel mag niet in strijd zijn met de wet en de splitsingsakte en mag ook niet onredelijk zijn.
Houden van huisdieren. In het huishoudelijk reglement kunnen bepalingen worden opgenomen voor het houden van huisdieren. Dit valt dan onder het kopje: ‘al het andere wat volgens de vergadering geregeld moet worden’. Er kan bijvoorbeeld bepaald zijn dat een eigenaar maar één huisdier mag houden.
Redelijk belang VvE. Wel geldt dan als voorwaarde dat de VvE hier een redelijk belang bij heeft, zoals het beschermen van het woon- en leefgenot van de eigenaren. De regel zou onredelijk zijn als er al eigenaren zijn die meerdere huisdieren hebben.
Naar de rechter. Bij een onredelijk belang kan de eigenaar een verzoek doen aan de kantonrechter om de regel te vernietigen. De kantonrechter zal dan oordelen of er een redelijk belang is voor deze regel en de VvE moet aantonen wat haar belang is voor het opnemen van een beperking voor huisdieren in het huishoudelijk reglement.
Mag zo’n verbod eigenlijk wel?
Bepaling in de splitsingsakte. De VvE mag alleen regelgeving opstellen voor het toestaan van een of meerdere huisdieren, als er in de splitsingsakte een bepaling is opgenomen waarin staat dat regels voor het gebruik van privégedeelten ook in het huishoudelijk reglement opgenomen kunnen worden. Het modelreglement 1983 en latere modelreglementen bieden deze mogelijkheid.
Oude modelreglementen. De eerdere modelreglementen bieden deze mogelijkheid niet. Mocht de VvE dan toch in het huishoudelijk reglement huisdieren verbieden, dan heeft een eigenaar de mogelijkheid om de nietigheid van de regels in te roepen bij de rechter.
Regels over overlast
Huisdieren. In het huishoudelijk reglement mogen ook regels opgenomen worden over de overlast van huisdieren. Bijvoorbeeld dat honden niet los mogen lopen in de gemeenschappelijke ruimte, dat de vervuiling die de hond veroorzaakt rondom het appartementencomplex door de eigenaar wordt opgeruimd en dat de hond geen overlast mag veroorzaken voor andere bewoners.
Maatregelen nemen. Als een eigenaar met de huisdieren voor overlast zorgt, dan kan de VvE hier maatregelen tegen nemen. De VvE kan dan toestemming aan de vergadering vragen om een gerechtelijke procedure te starten.