Geen constructieberekening; herstel tekortkomingen?
Klachten. Aannemer Patrick heeft voor € 42.000,- de bouw van een kapschuur aangenomen. Klant Ria stelt dat de werkzaamheden niet deugdelijk zijn uitgevoerd. Zij noemt vijf klachtpunten, nl.: kuilen in stalen dakpanplaten, niet aansluiten platen onderling met kans op lekkage, dak niet haaks uitgevoerd, nokvorsten bobbelig gelegd en onregelmatig verlopende passtrook bij gootaansluiting. Patrick zegt dat alle klachten door de storm komen die tijdens de uitvoering gewoed heeft. Hij zegt dat het volgens de producent niet ongebruikelijk is dat door werking de dakpanplaten niet goed aansluiten.
Hoe oordeelt de Geschillencommissie?
Deskundige. De door de commissie ingeschakelde deskundige zet grote vraagtekens bij de wijze waarop de constructieonderdelen zijn uitgevoerd (gordingafmetingen- en opleggingen, h.o.h.- afstanden overspanningen en draagkracht ondersteunende stokkenwand). Hij constateert ook dat de op de summiere tekening voorgestelde stalen draagconstructie om esthetische redenen is vervangen door een houten. In beide gevallen werd er geen constructeur bij betrokken. In de offerte staat niets over noodzakelijke constructieberekeningen.
Uitspraak. De Geschillencommissie (nr. 95774) , neemt de bevindingen en conclusies van de ingeschakelde deskundige over. Dat leidt tot de slotsom dat, naast dat er twijfels zijn over de sterkte van de constructie, het aangenomen werk niet deugdelijk is uitgevoerd. Herstel is noodzakelijk.
De commissie geeft de consument daarbij in overweging om op haar kosten, vóór aanvang van de herstelwerkzaamheden, een constructie- en sterkteberekening te laten maken door een extern deskundige. Als het dak wordt hersteld, kunnen noodzakelijke verstevigingen van de constructie meegenomen worden. De daarmee gemoeide kosten komen dan als meerwerk voor rekening van de consument, omdat daar niet in is voorzien in de offerte.
Herstel. Patrick voert de volgende werkzaamheden uit, waarvoor hij de klant geen kosten in rekening brengt (geschatte herstelkosten € 12.000,-):
- verwijderen en - voor zover niet meer bruikbaar - afvoeren van de dakpanplaten, nokvorsten en kantstukken;
- de dakconstructie deugdelijk opmeten en haaks maken;
- aanbrengen van passende en waar nodig nieuwe dakpanplaten;
- het (terug)plaatsen van de nokvorsten en kantstukken.
Hoe dit gedoe te voorkomen?
Hoe voorkomt u dit gedoe en deze risico’s?
Materiaalkeuze. Voeg altijd producteigenschappen toe bij de offerte.
Maatvoering. Pas de maatvoering van de kap aan op de beschikbare maat van de dakpanplaten, om slordige passtroken te voorkomen. Zorg voor een haakse onderbouw (beginnen met een kleine afwijking kan eindigen in centimeters verschil).
Constructie. Bij een dergelijke constructie moet een constructeur betrokken worden. Neem dit mee in de offerte en wijs de klant op de noodzaak daarvan. Let tevens op de voorschriften in het Bouwbesluit. Ook bij tussentijdse veranderingen moet altijd bekeken worden of de constructie voldoende stevig is om aansprakelijkheid te voorkomen.