Een gewaarschuwd mens...
1.Fraudehelpdesk. Als onderdeel van de stichting SafeCin wil Fraudehelpdesk ( https://www.fraudehelpdesk.nl ) voorkomen dat computergebruikers het slachtoffer worden van fraude. De afgelopen maanden maakte Fraudehelpdesk melding van een toename van valse e-mails. Deze en andere vormen van phishing nemen steeds professionelere vormen aan, en enkele bedrijven werden zo het slachtoffer van gijzelingssoftware. De site helpt valse e-mails te identificeren ( https://www.fraudehelpdesk.nl/wp-content/uploads/2015/12/SchemaPDF.pdf ), meldt het als er nieuwe phishing-mails in omloop zijn en vraagt u om dergelijke berichten aan te melden.
2. Acquisitiefraude. Een speciale vorm van fraude die mikt op ondernemers is de acquisitiefraude. Het oude Steunpunt Acquisitiefraude is opgegaan in Fraudehelpdesk. Onder het kopje Ondernemers vindt u Informatie voor benadeelden die een spooknota of -factuur ontvingen.
3. Veilig internetten. Voor ondernemers heeft internetveiligheid diverse aspecten. De onderneming zelf loopt risico’s, die vergroot kunnen worden door onveilig gedrag van uw werknemers. Daarnaast moet de klant beschermd worden. Deze aspecten worden benaderd door Veilig internetten ( https://veiliginternetten.nl/themes/zakelijk/ ), dat ook een 7-stappenplan ( https://veiliginternetten.nl/themes/situatie/veilig-online-ondernemen-7-stappen/ ) voor veilig ondernemen aanbiedt. Extra aandacht verdient de trend van Bring Your Own Device (het gebruik van privéapparatuur voor werkdoeleinden), dat voordelen, maar ook gevaren meebrengt. PricewaterhouseCoopers geeft advies in een whitepaper ( https://www.pwc.nl/nl/assets/documents/pwc-byod.pdf ).
4. Alert Online. Overheden, bedrijven, banken en verzekeraars zijn verenigd in de campagne Alert Online ( https://www.alertonline.nl ), met een speciale rubriek voor ondernemers. Vooral beginnende ondernemers profiteren van de tips (onder Veilig online ; Tips veilig online voor ondernemers ), met links naar nuttige checklists en stappenplannen.