Derdenbeslag, word niet de gebeten hond!
Op alle vorderingen. Derdenbeslag is mogelijk op alle vorderingen die u zich maar kunt bedenken. Denk aan de koper van een woning die de koopprijs moet betalen aan de verkoper. Een schuldeiser van de verkoper kan dan beslag leggen onder de koper op de ‘koopsom’ die hij moet betalen. Als derde wordt de koper dan onbedoeld in een discussie betrokken waar hij niets mee te maken heeft. Tip. Adviseer uw cliënt de spelregels daarom goed in acht te nemen.
Betaal nooit na een beslaglegging
Houd het geld vast. Zodra er beslag wordt gelegd, moet uw cliënt het geld dat hij moet betalen aan de verkoper onder zich houden. Hij mag dus niet aan de verkoper betalen!
Hoe werkt dat? Het beslag zal gelegd worden doordat een deurwaarder het zogenaamde ‘beslagexploot’ aan uw cliënt betekent. Let op. Als uw cliënt na de beslaglegging toch aan de verkoper betaalt, kan de beslaglegger nogmaals betaling van uw cliënt vragen. Tip. Dringt de verkoper toch aan op betaling? Laat uw cliënt dan een beroep doen op een opschortingsrecht in verband met de beslaglegging.
Vul de verklaring nauwkeurig in
Verklaring. De deurwaarder die beslag legt, zal een verklaringsformulier achterlaten. Uiterlijk vier weken na de beslaglegging moet uw cliënt op dit formulier aangeven of hij nog zaken onder zich heeft of nog bedragen aan de verkoper moet betalen. Tip. Adviseer hem deze verklaring nauwkeurig en gespecifieerd in te vullen, in ieder geval binnen vier weken na de beslaglegging.
Twijfelt uw cliënt over het invullen? Laat hem dan informeren bij een specialist. Dat kan bijvoorbeeld de deurwaarder, de accountant of een jurist zijn.
Niet (of onvolledig) ingevuld. Als uw cliënt de verklaring niet of slordig invult, loopt hij grote risico’s. Als hij de verklaring niet retourneert, kan de beslaglegger een procedure tegen hem starten. De beslaglegger kan dan betaling vragen voor het hele bedrag waarvoor hij beslag heeft gelegd. Let op. Dat bedrag kan veel hoger zijn dan het bedrag dat uw cliënt aan de verkoper zou moeten betalen!
Beslaglegger kan verklaring betwisten
Bij de rechter. Als uw cliënt wel een verklaring retour heeft gestuurd maar de beslaglegger van mening is dat deze niet juist kan zijn, dan heeft de beslaglegger de mogelijkheid deze te betwisten in een procedure. Een beslaglegger zal dat alleen doen als de verklaring onwaarschijnlijk is. De betwisting moet binnen twee maanden na het afleggen van de verklaring plaatsvinden. Daarna is het te laat voor de beslaglegger.
Fout gemaakt in de verklaring?
Herstel. Als uw cliënt erachter komt dat hij een fout heeft gemaakt in een verklaring, dan mag hij dat volgens de Hoge Raad, 30.11.2001 (HR:2001:AD3953) , herstellen. De beslaglegger kan hem er dan niet aan houden. Er zijn wel nog steeds risico’s: de beslaglegger kan stellen dat uw cliënt onrechtmatig heeft gehandeld door het afleggen van de onjuiste verklaring. De beslaglegger heeft bijv. andere beslagen achterwege gelaten op basis van deze onjuiste verklaring. Voorkomen is ook hier dus nog altijd beter dan genezen.