Uw werknemer wil vrij met de kerst, wat nu?
Wat zijn de feestdagen? In artikel 3.14 en 3.15 van de horeca-cao 2012 - 2013 zijn de feestdagen geregeld. Erkende feestdagen in deze cao zijn: nieuwjaarsdag, eerste en tweede paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, eerste en tweede pinksterdag, eerste en tweede kerstdag en 5 mei (2015) om de vijf jaar. Heeft u met uw werknemer hierover geen andere afspraken gemaakt, dan heeft de horeca-cao nawerking m.b.t. feestdagen voor werknemers die reeds op 31 maart 2014 in dienst waren en dat nog zijn. Let op. Dit geldt ook voor werknemers die na 31 maart 2014 in dienst zijn getreden indien in de arbeidsovereenkomst is opgenomen dat de horeca-cao van toepassing is. Past u het Arbeidsvoorwaardenreglement (AVR) toe op de arbeidsovereenkomsten, dan is er sprake (artikel 3.14 en 3.15) van dezelfde feestdagen, met uitzondering van 5 mei.
Vrij met kerst! In de horeca-cao 2012 - 2013 en in de AVR worden feestdagen als gewone werkdagen beschouwd. Indien u deze arbeidsvoorwaarden toepast, zal de werknemer moeten komen werken. Uw werknemer kan natuurlijk wel verlof vragen voor de kerst. U mag deze aanvraag alleen afwijzen indien er sprake is van gewichtige redenen.
‘Gewichtige redenen’? Van gewichtige redenen is sprake wanneer het inwilligen van een verzoek om vakantie tot een ernstige verstoring van de bedrijfsvoering leidt. De gevolgen van de verstoring van de bedrijfsvoering moeten worden afgewogen tegen de gevolgen die het niet inwilligen van het verzoek om vakantie voor de werknemer heeft. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat beide koks vrij willen zijn met de kerst. Of dat er sprake is van zware onderbezetting omdat niet in vervanging kan worden voorzien. U kunt in dergelijke gevallen de aanvraag om vakantie op te nemen, weigeren. Let op. U moet binnen twee weken nadat uw werknemer zijn plannen bekend heeft gemaakt, hem schriftelijk laten weten dat hij niet op de gewenste feestdag zijn vakantie kan opnemen vanwege de ernstige verstoring van de bedrijfsvoering.