BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 30.10.2015

Samenwerking in BV al bij start goed regelen!

Als de stemmen staken in de directie en in de aandeelhoudersvergadering, wat is er dan nog mogelijk? Kunnen aandelen verplicht worden overgedragen? Hoe kan deze situatie worden voorkomen? Wat heeft de rechter beslist?

Stemmen staken. Frans en Toon zijn ieder directeur (bestuurder) en voor 50% aandeelhouder van Tofra BV. In de BV-statuten staat dat bestuurders alleen gezamenlijk bevoegd zijn om de BV te vertegenwoordigen. Dit betekent dat ze alleen samen voor en namens de BV kunnen tekenen.

Helaas verloopt de samenwerking niet soepel. Zowel in de vergadering van aandeelhouders als in de directie staken de stemmen. In beide vergaderingen hebben ze ieder evenveel stemrecht. Tofra BV dreigt daardoor onbestuurbaar te worden. De jaarrekening over het afgelopen boekjaar is nog steeds niet vastgesteld en er kan geen dividenduitkering worden gedaan.

Beter anders geregeld

Dit had kunnen worden voorkomen als de aandelenverhouding 51/49 was geweest of als één aandeel in handen was geweest van een onafhankelijke adviseur. Ook hadden Frans en Toon in een aandeelhoudersovereenkomst afspraken kunnen maken over hoe te handelen als de stemmen staken. Dat alles is niet gebeurd.

Verplichte overname aandelen. Gezien de situatie wil Frans zijn aandelenpakket van 50% wel verkopen, maar volgens Frans stelt Toon zulke belachelijke eisen dat onderhandelen geen zin heeft. Daarom stapt Frans naar de rechter met de eis dat Toon wordt verplicht om het aandelenpakket van Frans tegen een door de rechter vast te stellen koopprijs over te nemen.

Wat zegt de wet? De wet zegt dat een aandeelhouder die door gedragingen van een mede-aandeelhouder schade lijdt, bij de rechter een vordering tot uittreding uit de BV kan instellen.

Dat houdt in dat zijn aandelen door de andere aandeelhouder moeten worden overgenomen. Daarvoor geldt niet als eis dat die andere aandeelhouder zich heeft misdragen.

Samenwerking stoppen. Voor Frans is de situatie duidelijk. Zowel op directieniveau als in de vergadering van aandeelhouders kunnen geen besluiten worden genomen. Daardoor kan Tofra BV geen activiteiten ontplooien. Het is niet mogelijk om in onderling overleg tot een redelijke oplossing te komen. Reden genoeg dus om de samenwerking te beëindigen.

Hoe oordeelt de rechter?

In belangen geschaad? Helaas voor Frans ziet de Rechtbank Rotterdam, 16.09.2015 (RBROT:2015: 6644) , dat anders. Een verplichte overdracht van aandelen is alleen mogelijk als duidelijk is dat de andere aandeelhouder in zijn belangen is geschaad. En daar is de rechter niet van overtuigd.

Het feit dat de onderhandelingen met Toon over de overname van de aandelen (nog) niet tot resultaat hebben geleid, betekent niet dat Frans daardoor schade heeft geleden. Ook bevindt Frans zich niet in een nadelige situatie. Hij is immers nog steeds bestuurder en voor 50% aandeelhouder van Tofra BV. Hij zit dus in dezelfde positie als Toon, want die kan ook geen kant op.

Dus wijst de rechter de eis van Frans tot verplichte overname van zijn aandelen af. Frans en Toon zullen dus alsnog samen tot een oplossing moeten zien te komen. En Frans moet € 1.512,- aan proceskosten betalen. Dat geld had hij bijvoorbeeld beter in een mediator kunnen investeren!

Een rechter zal niet snel oordelen dat aandelen van een BV verplicht moeten worden overgenomen. Beter is het om bij de start van de BV daarover in een aandeelhoudersovereenkomst goede afspraken te maken. Als de verhouding verslechtert, is het immers meestal te laat om nog iets te regelen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01