Wat moet ik met zo’n informatiebeschikking?
Wat speelt er? Tot voor enkele jaren terug liep u nogal wat risico als bij een controle uw administratie niet op orde was. De inspecteur kon in het ergste geval de controle staken en op basis van een schatting een meestal forse aanslag opleggen. Aan u dan de schone taak om te bewijzen dat die te hoog was. Tegenwoordig moet de inspecteur u eerst een informatiebeschikking sturen. Wanneer gebeurt dat en wat zijn de gevolgen?
Onvolledige administratie
Boekhouding als basis. De inspecteur zal de aanslag over uw winst moeten baseren op uw boekhouding. Als daarin mankementen voorkomen, kan er geen juiste aanslag worden opgelegd. De inspecteur zal u dan in de regel eerst verzoeken de betreffende informatie alsnog aan te leveren. Voldoet u hieraan niet of in onvoldoende mate, dan zijn de poppen aan het dansen. Zoals ook onlangs een coffeeshophouder (we noemen hem nu even ‘Bob’ ...) merkte, die op 22.01.2015 bot ving bij de Rechtbank in Den Haag (RBDHA:2015:1203) .
Informatiebeschikking op de mat. Het verzoek om informatie te leveren, wordt ‘informatiebeschikking’ genoemd. In deze beschikking geeft de inspecteur aan welke informatie hij van u wil ontvangen. Dit zal over het algemeen nauwkeurig omschreven zijn, want als u het niet met de beschikking eens bent, kunt u in bezwaar en beroep. De rechter zal dan moeten beoordelen of de inspecteur niet te ver gaat en hij wellicht informatie vraagt die hij helemaal niet nodig heeft.
Ook voordeel. De informatiebeschikking beschermt u anderzijds ook tegen al te vergaande gevolgen bij onvolkomenheden in de administratie. U krijgt immers eerst de gelegenheid de gevraagde gegevens toch aan te leveren. Pas daarna kan de inspecteur een aanslag opleggen met omkering van de bewijslast.
Omkeren bewijslast? Als de bewijslast wordt omgekeerd, zult ú moeten bewijzen dat de opgelegde aanslag te hoog is. Bij gaten in uw administratie zal dit niet gemakkelijk zijn. Bovendien zal uw winst moeten worden geschat en u kunt op uw klompen aanvoelen dat de inspecteur een ruime marge zal aanhouden. U moet omkering van de bewijslast dan ook altijd zien te voorkomen. Dit kan door de gevraagde informatie tijdig en volledig aan te leveren. Hier gaat het dan ook vaak mis.
Voorraad-/omzetadministratie niet oké
‘Mistig’ beleid … Bob runde een coffeeshop en hem werd gevraagd gegevens aan te leveren van de dagomzetten en de voorraad. De man verstrekte uiteindelijk een cd-rom met de mededeling dat alle info hierop te vinden was. De inspecteur stelde dat de nodige gegevens ontbraken. Bob kon zijn gelijk niet aantonen, maar stelde voor hiervoor de softwareleverancier en een deskundige in te schakelen. De rechter ging hier echter niet in mee en stelde dat Bob zelf zijn gelijk diende te kunnen onderbouwen. Dat lukte Bob niet. Dikke pech dus.
Wat kunt ú hiermee? Het zal best wel eens voorkomen dat u niet (direct) alle gevraagde gegevens kunt aanleveren. De administratieve bewaarplicht is in beginsel zeven jaar en in die tijd kan er wel eens iets misgaan. De gevraagde info moet op verzoek van de inspecteur echter wel te achterhalen en aan te leveren zijn. Om heisa te voorkomen, moet u de info dus echt zo goed mogelijk aanleveren!